Lunderskov er kommet på plakater

Mogens Nielsen Nærbutikken og Ole Elmstrøm (th.) med plakaten med isfuglen.

Af Svend Erik Brodersen
journalist (DJ)

LUNDERSKOV: Lunderskov er nu kommet på plakater. En række store plakater i flotte farver fortæller historie om byen og egnen. Plakaterne er tegnet af grafiker og illustrator Ole Elmstrøm, som bor i Lunderskov.

Isfuglen lever her
– Den smukke natur omkring Lunderskov menes skabt under den sidste istid, hvor kanten af den tykke is lå få kilometer vest for Lunderskov. Store mængder smeltevand under isen skabte fx den tunneldal, som går fra Dollerup gennem Ejstrup og helt ud gennem Kolding Fjord. Derfor er der særligt gode betingelserne for, at isfuglen lever, og har det godt i de mange vandløb, søer og moser omkring Lunderskov. Den forholdsvise store bestand i området har blandt andet afspejlet sig i, at isfuglen tidligere var en del af byvåbnet i den nu nedlagte Lunderskov Kommune. Nu er fuglen vakt til live igen på plakat, fortæller Ole Elmstrøm.

Flot lokomotiv
Ole Elstrøm fortæller om sin lokomotiv-plakat:
– Plakaten viser Sydjyllands Veterantogs flotte damplokomotiv TKVJ 12, som kørte på Troldhedebanen fra 1917 – og frem til midten af 50’erne.
Lokomotivet kørte i alt 1.022.357 km i sin aktive tid på privatbanen, som havde stationer her i lokalområdet i Ferup, Korsvang og Jordrup.
Sydjyllands Veterantogs Støtteforening vil modtage 40 procent af overskuddet, der kommer ind ved salg af plakaten. Foreningen, som er hjemmehørende i Lunderskov, gør nemlig et stort stykke frivilligt arbejde, for at være med til at bevare historien om en jernbane, der bandt store dele af Sydjylland sammen i første halvdel af 1900-tallet som havde stor betydning for netop Lunderskov, det fra plakaternes skaber.

Dansk knallert
Og så er en gammel dansk knallert også kommet på plakaten:
– Det er en Diesella Special Sport fra 1962. Jeg har taget den med, fordi grundlæggeren af knallert-fabrikken Diesella, Eli Andersen, stammer fra Lunderskov. Han var født i 1915, og var søn af Marius Andersen, som drev købmandsbutik i Storegade.
Eli Andersen byggede sin første motorcykel, som 12-årig i 1927. Produktionen af knallerter startede i 1943 i Kolding og fortsatte frem til 1967. Fabrikken var på det tidspunkt en af de største i landet, men konkurrencen fra udenlandske producenter blev i sidste ende for hård, og fabrikken måtte omlægge produktionen, så den i dag producerer komponenter til landbrugs- og entreprenørmaskiner, fortæller Ole Elmstrøm om sine plakater, der kan købes sammen postkort i Nærbutikken i Storegade, hvor der også kan findes andre flotte tryk, som er inspireret af egnen omkring Lunderskov.
Fakta:
Grafiker og illustrator Ole Elmstrøm har været bosiddende i Lunderskov siden 1991. Han er uddannet i 1985 på Kunsthåndværkerskolen i Kolding på linjen for tegning og grafik.
Han været beskæftiget som freelance tegner for danske forlag og blade – fx Gyldendal og Søndags BT, Demokraten Weekend og Alt for Damerne.
Desuden grafiker på bogforlag, og har været ansat 18 år i DONG Energy´s marketing-afdeling og fire som grafiker på Kolding Musikskole.

Se også