Sjølund-kvinde i kamp mod støv, støj og rystelser

Bettina Thomsen ses her ved sit hus i Sjølund med siloerne i baggrunden. (Foto: sebro-press)

Af Svend Erik Brodersen

journalist (DJ)

SJØLUND: 57-årige Bettina Thomsen i Sjølund har sat sig i spidsen i kampen mod støv, støj og rystelser, som kommer fra byens største virksomhed, Danish Agro.

– Vi har boet her på vejen i 20 år. Da vi købte huset blev der på det daværende Sjølund Mølle kun tørret korn i forbindelse med høsten, og i lokalplanen stod der, at nogle gamle siloer ved vejen skulle rives ned og at arealet skulle udlægges som grønt område. Men sådan er det slet ikke gået. Tværtimod. Nu larmer ryster og støver det fra siloerne døgnet rundt, fortæller Bettina Thomsen.

Og så viser hun et lag støv på familiens bil. Hun forklarer, at støvet kommer, fordi man i stedet for at nedlægge siloerne har indrettet produktion i dem:

– De har f.eks. placeret verdens største såsædsrenser i siloerne. Og det larmer, støver og ryster. Det støver især, når de selv fjerner støvet. Det gør de nemlig med luft, så støvet blæser ud over hele området. Og det ryster nu så meget, at husene på vejen slår revner, fortæller hun videre.

Og larm har familien også fra den anden side huset, hvor naboen hovedfirmaet Danish Agro – med datterselskab – har produktion og kæmpe lagerplads:

Hønsene lægger ikke æg

– Derfra larmer det døgnet rundt. Så meget at vores høns er blevet så stressede, at de ikke mere lægger æg, fortæller Bettina Thomsen, og føjer til at familien har målt støj helt op til 91 dB, mens der i miljøgodkendelserne kun er godkendt støj på 40 dB i skel og kun 30 om natten, og hun anslår, at produktionen mindst er femdoblet inden for de seneste år, og at det også er en klar overtrædelse af miljøgodkendelserne. Og tilsyneladende har hun dokumentation for sine påstande:

– Det er efterhånden helt ulideligt for os. Men vi står helt magtesløse i kampen mod overmagten. Siger vi noget, føler vi, at de bare griner af os ovre på virksomheden, lyder det fra en tydeligt fortvivlet Bettina Thomsen fra Sjølund.

Afvist af kommunen

Bettina Thomsen fortæller, at hun forgæves forsøgte at få hjælp fra kommunen:

– Jeg har været til møde med kommunen. Men det eneste, jeg fik ud det, var at få at vide, at jeg ikke kunne læse en lokalplan, og at jeg ikke havde forstand på at fortolke de gældende miljøgodkendelser for virksomheden. Og da jeg ikke var tilfreds med det, fik jeg simpelthen besked om at forlade lokalet. Det var dybt skuffende, siger Bettina Thomsen

Hun fortæller, at hun ikke står alene med sin sag. Flere naboer til Danish Agro er heller ikke tilfredse med forholdene:

– Så vidt jeg har fået oplyst, er der også tidligere klaget, men som de siger, så kan det nok ikke betale sig, for »møllen« får altid ret, siger Bettina Thomsen.

Hun har trods modgang ikke opgivet kampen mod stærkt generende støv, støj og rystelser:

– Jeg magter bare ikke selv mere. Derfor har jeg nu kontaktet en advokat, lyder det fra Bettina Thomsen.

Følges op i næste uge.

Se også