Genbrugsbutikken genfandt sig selv

En del af det frivillige hold fra Brødremenighedens Danske Missions genbrugsbutik.

Af Kirstine Høj 

BDM-genbrugsbutikken på Kongensgade 37 i Christiansfeld er blomstret op og vokset, efter indretningen har fået en kærlig hånd.

For 2,5 år siden var Brødremenighedens Danske Missions (BDMs) genbrugsbutik på Kongensgade 37 i Christiansfeld tæt på at lukke. 

Dengang var det svært at få personale, og der var disharmoni mellem de tre BDM-butikker i byen. Butikkens lokaler så nedslidte ud, og tingene stod hulter til bulter. 

Det fortæller 69-årige Poul Starup, der siden 19. november 2019 har været ansat på frivillig basis som daglig leder af den to etager store BDM-genbrugsbutik.

»Før var der stablet op, så man ikke kunne se to meter frem. Det var meget tætpakket,« siger Poul Starup. 

Skabte forandring

BDM’s genbrugsbutikker i Christiansfeld startede for omtrent 28 år siden, da daværende generalsekretær i BDM, Svend Søe og hustru Karen, oprettede en butik på Torvet. Den er tom nu, men er ved at blive renoveret.

Tidligere generalsekretær i BDM Jens Peter Rejkjær fik hyret lederen af IM Genbrug, Eigil Mikkelsen. Han har indrettet 33 genbrugsbutikker. Som konsulent gav han forslag til de overordnede linjer om indretningen af butikken på Kongensgade 37. 

Efter ændringen begyndte frivillige at flyde tilbage til butikken. Også i dag er de frivillige i butikken løbende i kontakt med Eigil Mikkelsen om indretningen. Det har han tid til, fordi han nu er på pension. 

   

Flere frivillige nu

I dag er der 10 frivillige i selve butikken med en nogenlunde lige kønsfordeling. Da Poul Starup begyndte som leder, var der kun fire frivillige i selve butikken. Det var for få, og det betød, at  de måtte tage for mange vagter. Så der er sket mere end en fordobling af frivillige i butikken i Poul Starups tid som leder.

En del frivillige mænd tager sig af det tunge løftearbejde. Nogle sorterer metal og vurderer, hvad der er for dårligt og grimt til at kunne sælges igen.

»Man skal bruge folk til det, de er gode til. Det synes jeg faktisk, at vi er lykkedes ret godt med her i butikken,« siger Poul Starup.

Skolelærer sorterer bøger

71-årige Marianne Smits er en af de frivillige. Hun arbejdede som folkeskolelærer i 44 år på Christiansfeld Skole. Som 65-årig gik hun på pension. Hun underviste i dansk, idræt og skolesvømning og var AKT-lærer. (AKT står for adfærd, kontakt og trivsel). 

I genbrugsbutikken står hun for at sortere bøger. En opgave, der manglede at blive taget hånd om, da hun for godt to år siden startede som frivillig. Hun stiller bøgerne i alfabetisk orden og sorterer faglitteratur efter emner såsom dyr, haver, kreative ting, selvbiografier, børnebøger og tegneserier. 

»Der er mange spændende bøger, og jeg synes også, at jeg har kompetence til at sortere og se, hvad der kan bruges,« siger Marianne. 

Omsætning fordoblet

Ifølge Poul Starup er det i dag en anden kundegruppe, der frekventerer butikken. Cirka halvdelen er nemlig forhandlere fra retrobutikker, der videresælger til egne kunder. Kvaliteten af varerne vurderer han også til at være blevet bedre. 

En anden af de frivillige er tidligere skoleinspektør Frank Smits fra Hejlsminde. Han søger på nettet og ser, hvad varerne, som butikkerne modtager, typisk koster som nye. I genbrug skal tingene have en væsentligt lavere pris, og så er han med til at sætte priserne i BDM-butikken. 

Da Poul Starup blev frivillig leder, var to medarbejdere i Haderslev og Kolding for at hente inspiration fra genbrugsbutikkerne. Og initiativerne har givet pote. 

For ifølge tal fra BDM’s økonomichef er omsætningen per handelsdag mere end fordoblet gennem det seneste 2,5 år. I dag ser butikken lækker ud i stedet for at ligne et rodehus.

Åbningstider 

Tre lørdage i december nemlig den 4., 11. og 18 december har butikken åbent kl. 10-14. Der er lukket mellem jul og nytår.

Fra 2022 har butikken nye åbningstider. Udover fortsat at have åbent fra kl. 13-17 tirsdag og onsdag, vil der også været åbent fredag kl. 10-14. I alt kommer butikken til at have åbent 12 timer ugentligt.

Se også