Fredning forsinker mølle-projekt

Illustrationen her viser, hvordan ejeren af Drabæks Mølle har forslået området ved den smukke historiske mølle udformet.

Af Svend Erik Brodersen
journalist (DJ)

LUNDERSKOV: Meget tyder på, at der kan gå en rum tid, før den nye ejer af den smukke, historiske Drabæks Mølle i Lunderskov kan få sine drømme og ønsker opfyldt. 

En helhedsplan for området, som ejeren af møllen har sendt frem til godkendelse hos myndighederne, ligger i øjeblikket hos Fredningsnævnet til behandling og godkendelse. Og det har den gjort længe:

– Der kan let gå et års tid, før en sådan sag færdigbehandles hos fredningsmyndighederne, fortæller sagsbehandleren i Kolding Kommune, Jakob Revsbeck, til avisen. Han siger videre, at det handler om en ret kompliceret sag, da området ved møllen er underkastet ret strenge krav:

– Der skal ses på sagen i forhold til reglerne blandt andet om å-beskyttelse, landskabsfredning og landzoneloven, fortæller Jakob Revsbeck.

Ejeren af møllens bygninger og de smukke omgivelser har for længst fremsendt et bud på en helhedsplan for områdets fremtidige udformning og anvendelse til kommunen.

Kommunen har taget godt imod planen, men de kan ikke komme videre med behandlingen, før fredningsmyndighederne har talt.

For at planen kan realiseres, kræves det, at området via en lokalplan flyttes fra landzone til byzone, og at en række ret skrappe fredninger enten ophæves eller ændres.

Rækkehuse

Ejeren købte de gamle møllebygninger i 2019, og vil nu via helhedsplanen  supplere med en ny privatbolig og med rækkehuse.

Endvidere kan der i sagen hos kommunen også læses, at området betragtes som beliggende i en landskabsfredet dal. Fredningen har baggrund i områdets landskabelige skønhed, naturværdier og Drabæks Mølles – inklusive den tilhørende mølledam – hvilket betyder, at fredningerne, som de er nu, skal ændres væsentligt, hvis ejerens helhedsplan skal få gang på jorden.

Spændende projekt

Den nye ejer af møllen har startet sit spændende projekt med at indrettet den gamle møllerbolig til forsamlings- og festlokale. Næste skridt er en udvendig istandsættelse af selve den historiske møllebygning.

Visionen for ejeren er også at opføre en ny privat bolig, og bygge rækkehuse, hvor møllens tidligere udbygninger har ligget.

Det har ikke været muligt, at få en kommentar til sagen fra ejeren af møllen.

Se også