Stavnsbundet til et liv med støj fra larmende motorvej

Af Svend Erik Brodersen (bro), journalist (DJ

TAPSØRE: – For mig af høre har det ikke hjulpet et hak, siger Randi bestemt. – Jo, måske en lille smule, føjer Svend, men det forslår ikke.

Ordene kommer fra ægteparret Randi og Svend Morthorst, fra Tapsøre. Og de står begge lige bag den høje metal støjskærm i deres have ved deres bolig i landsbyen Tapsøre.
Kommentarerne fra dem handler om parrets indtryk af virkningen af en ny såkaldt ”tophat”, som Vejdirektoratet netop har færdigmonteret oven på den allerede eksisterende støjskærm.
Et tiltag, som ifølge eksperter forventes at fange meget af støjen fra den larmende trafik døgnet rundt på den Sønderjyske Motorvej E 45 lige bag skærmen.
Men Randi og Svend Morthost er langt fra enige i eksperternes meninger, og det er deres naboer heller ikke.
– Efter mange års kamp, som på et tidspunkt nåede helt op på ministerplan, lykkedes det for et par år siden, at få støjskærme sat op på E 45 ud for deres boliger.
– Og så troede vi, som det blev sagt, at alting blev godt, men nej. Det blev en skuffelse. Skærmene dæmpede ikke støjen synderligt. Og ”tophatten” der nu er kommet oven på, har heller ikke gjort, at vi kan være uden for om sommeren og nyde vores have overhovedet uden en voldsom larm fra trafikken, siger Randi.
Og Svend føjer igen til: –
– Vi kan måle 161 db ved skærmene ud til motorvejen, og de må efter, hvad vi har fået at vide være højst 58 db.
Det fortæller lidt om, hvor vi står.
Svend fortæller, at den nuværende 4,5 meter høje støjskærm langs med motorvejen ved Tapsøre har kostet 7,7 millioner:
– Det er mange penge. Og så ved vi endnu ikke noget om, hvad ”tophatten ” kommer til at koste. Alt dette kunne være sparet, hvis de ved starten af motorvejsprojektet havde taget imod vores tilbud om at købe vores huse. Det havde været langt billigere. Men, nej det kunne der slet ikke blive tale om, sagde ”de kloge”, lyder fra Svend med et lunt glimt i øjnene.
Som situationen nu har udviklet føler parret sig som sorteper og de føler sig stavnsbundet til stedet og huset på Vestergade i Tapsøre:
– For hvem vil købe et hus, hvor man ikke en gang kan være uden for på grund af larm og støj. Ingen, føjer Randi til ledsaget af et forståeligt fortvivlet blik!
Og hvad gør Randi og Svend Morthost så, når sommeren kommer?
– Så pakker vi vores dejlige campingvogn og ruller så tit vi kan af sted ud i landskabet til et sted, hvor vi har fred for den larmende trafik:
Og her vi fundet en lille skøn plet ved en smuk fiske-sø et sted nede i Sønderjylland. For herhjemme kan vi jo desværre ikke være, slutter Randi og Svend Morthost deres beretning om at være tvunget til at have en larmende motorvej som nærmeste nabo!
/bro

Se også