Lavere blodtryk i Kolding end i Haderslev kommune

Ny undersøgelse viser dog, at også Kolding kommune har stigende hyppighed af forhøjet blodtryk. I hele Region Syddanmark er trykket stigende over en årrække.

Mørkere farve er lig med flere med forhøjet blodtryk.

SUNDHED: Hyppigheden af forhøjet blodtryk ligger i den lavere ende i Kolding Kommune i en ny undersøgelse.

Undersøgelsen viser, at forhøjet blodtryk forekommer hos 20,6 procent af borgerne i Kolding. Det tilsvarende tal i Haderslev Kommune er 24,2 procent. Ifølge undersøgelsen fra 2021 er det vurderet, at 228.000 borgere i region Syddanmark havde forhøjet blodtryk.

Generelt er der en stigende andel af borgere med forhøjet blodtryk i hele Region Syddanmark. I Kolding Kommune drejer det sig om 2 procentpoint med et lille fald i forhold til 2017.

Færre dør af blodprop
Sammen med forhøjet blodtryk finder vi i toppen også slidgigt og allergi blandt de 19 sygdomme og helbredsproblemer, der i undersøgelsen er spurgt til.

Nederst i rækken af specifikke sygdomme finder man lidt overraskende blodprop i hjertet, der kun forekommer blandt 1,4 procent af deltagere i undersøgelsen.
Dødeligheden efter blodprop i hjertet var tidligere høj i Danmark, men er nu kun ca. 8 % indenfor den første måned (Sundhed.dk).

Sundhedsprofil
Resultatet kan man læse i en stor såkaldt sundhedsprofilundersøgelse, der kaldes ”Hvordan har du det, Region Syddanmark 2021”. Det er nu fjerde gang, at undersøgelsen vedrørende borgernes sundhed, sygelighed og trivsel er gennemført. Sundhedsprofil-undersøgelsen er en del af en landsdækkende undersøgelse, Den Nationale Sundhedsprofil.

Samlet blev 71.664 borgere i Region Syddanmark inviteret til at deltage i 2021 med en svarprocent på 61,7 procent. I undersøgelsen blev der spurgt til egen oplevelse af

  • helbred,
  • livskvalitet,
  • mental sundhed,
  • sociale relationer og
  • sundhedsadfærd.

Den enkelte deltager i undersøgelsen skulle også tage stilling til 19 specifikke sygdomme og helbredsproblemer.

Den stille dræber
Åreforkalkning uden symptomer er en almindelig følge af ubehandlet forhøjet blodtryk. Forhøjet blodtryk kaldes derfor også ”den stille dræber”. Hvis der også er symptomer, kan dette være i form af hovedpine, træthed og svimmelhed.
bec

Se også