Faldne soldater blev mindet

Den 23. april mindedes de faldne i slaget ved Kolding ved en mindehøjtidelighed i Christiansfeld.

CHRISTIANSFELD: Traditionen tro nedlagde Slesvigske Fodregiment på Forsvarets vegne en krans ved krigergraven for de faldne i ”Slaget ved Kolding” i lørdags den 23. april ved fællesgraven på Brødremenighedens Kirkegård (Gudsageren) i Christiansfeld.

I år indledtes markeringen med koncert af Slesvigske Musikkorps i Brødremenighedens Kirke i Christiansfeld klokken 11. Derefter marcherede musikkorpset, fanekommandoerne og alle deltagere til Gudsageren, hvor kranselægningen fandt sted. Og i år helt uden corona restriktioner.

Mindehøjtideligheden gennemføres for de danske soldater, der faldt i forbindelse med slaget om Kolding mellem de danske og tyske soldater.

Blandt deltagere i mindehøjtideligheden var Eva Kjær Hansen fra Kolding Byråd.

Den 19. april i 1849 blev Brødremenighedens Kirke i Christiansfeld således omdannet til feltlazaret i forbindelse med den slesvigske krig 1848-1850 og specielt i forbindelse med slaget ved Kolding. Christiansfeld blev endvidere hovedkvarter for de slesvig-holstenske styrker.

Der døde 38 soldater på lazarettet i forbindelse med Slaget ved Kolding. Heriblandt 14 danske soldater. De er alle begravet i fællesgraven på ”Gudsageren”. I alt døde 117 soldater på lazarettet i Christiansfeld.

Senere blev der rejst en mindeplade over de 14 danske soldater, og hvert år den 23. april nedlægger garnisonen i Haderslev flere kranse ved krigergraven på ”Gudsageren”.

I ceremonien deltog i år blandt andre også repræsentanter fra Brødremenigheden, Kolding Kommune, Udvalget til afholdelse af nationale mindesamvær i Christiansfeld samt andre inviterede gæster.

/sebro

Se også