Fejrer befrielsen på Staldgården

Staldgården i Kolding, hvor befrielsen fra tysk besættelse markeres (Foto: Museum Kolding)

 

KOLDING: Alle er velkomne, når Danmarks befrielse i 1945 markeres på Staldgården i Kolding med taler, fællessang, kransenedlæggelse og med lys i vinduerne. Arrangementet holdes udendørs på befrielsesdagen onsdag den 4. maj med start klokken 19.00 og med sluttidspunkt klokken 21.30.
Det er Museum Kolding, Kolding Kommune, Danmarks-Samfundet, Hjemmeværnet og soldaterforeningerne, der i år er gået sammen om at markere befrielsen.
Og arrangementet holdes i historiske rammer. Staldgården ved Koldinghus var stedet, hvor Gestapo havde deres syd- og sønderjyske hovedkvarter under besættelsen fra 1940 til 1945.
I dagens anledning er der 4. maj gratis adgang til Museum Koldings udstilling ”1943 – Gestapo kommer” og til at besøge Zelle II. En af de celler, som det hemmelige tyske politi havde indrettet til danske modstandsfolk.
Programmet
Kl. 19.00-19.30: Hjemmeværnet og Kolding Kommune er vært for kaffe/the, sodavand og kage. Kl. 19.30: Hjemmeværnet og soldaterforeningerne bærer faner ind og danner faneborg. Velkomst ved museumsdirektør Rune Lundberg. Tale ved Koldings borgmester Knud Erik Langhoff.
Endvidere er der bebudet taler fra folketingsmedlemmerne Morten Messerschmidt (DF), Christian Rabjerg Madsen (S) og Eva Kjer Hansen (V):
Der er fællessang med hjælp fra elever fra Kulturskolen Kolding, og der synges tre sange: Det er et yndigt land, I Danmark er jeg født og frihedssagen En lærke lettede).
Kl. 20.36: Lyder frihedsbudskabet fra BBC’s danske udsendelse 4. maj 1945, og der tændes lys i vinduerne i Staldgården og på Koldinghus.
1. viceborgmester Birgitte Munk Grunnet (S) kæder programmet sammen, mens 2. viceborgmester Søren Rasmussen runder af som optakt til kransenedlæggelsen.
Kl. 21:00-21:30: Faneoptog til mindesmærket for de faldne i frihedskampen 1940-45 i Fredericiagade ved Staldgården. Kransenedlæggelse og fællessang med Altid frejdig når du går.
Afslutningen finder sted i Staldgården. / sebro

Se også