Å æ Cykel!

Lokal gruppe forbereder Tour de France i Christiansfeld

Aux vélos – eller på sønderjysk: Å æ cykel! – males i den kommende tid på en del asfaltstier og veje, samt på græs.

To måneder! Det er, hvad der er tilbage til verdens største cykelløb ruller gennem Christiansfeld og flere byer i oplandet søndag d. 3. juli.

Tour de France har i år lagt de tre første etaper i Danmark. Og store og små byer langs ruterne gør nu klar til fest.

Karen G. Hansen er lokal koordinator for Aux vélos, Sydjylland.

I Christiansfeld arbejdes der også på at få stablet en fest på benene. Formanden for Christiansfeld Idrætsforening, Birgitte Vester (se side 5), tog i efteråret initiativ til at oprette en koordineringsgruppe, og der er blevet afholdt flere møder for interesserede med idéer eller lyst til at være med.

For tiden består koordineringsgruppen af repræsentanter for Christiansfeld Idrætsforening, Handelsstandsforeningen, Forum Christiansfeld, Christiansfeld CykelMotion og Aux vélos, Sydjylland.

Aktiviteter forud

I gruppen arbejdes der både med at lave aktiviteter som optakt til Touren, og arrangementer og aktiviteter på selve tour-dagen. Idéerne spænder vidt – lige fra pyntning af byen og deltagelse i land art-projektet Aux vélos, Sydjylland, til opsætning af storskærm, musik, underholdning og madboder.

Programmet formes

Det er også planen at lave et samlet overblik over, hvad der sker i og omkring byen i forbindelse med Touren, samt lave en samlet markedsføring af programmet.
De første idéer er allerede på vej ud at rulle;
* Et logo for tour-festen i Christiansfeld (se logoet her på siden)
* Et paraplylotteri, hvor overskuddet går ubeskåret til aktiviteter i Christiansfeld under Tour de France.

Blandt idéerne er et paraplylotteri, hvor overskuddet går ubeskåret til aktiviteter i Christiansfeld under Tour de France.

Aktivitetsdag

Allerede på lørdag den 7. maj holdes en kreativ aktivitetsdag. Her vil man bl.a. kunne mødes ved Cuben kl. 13 og sammen lave land art, maleskabeloner, bannere og dele idéer til, hvordan byen kan pyntes d. 3. juli, når Touren suser igennem.

Der er allerede en del ting i støbeskeen, men der er stadig plads til flere! fortæller Birgitte Vester. En af idéerne er at male skråningen mellem Damgårdsparken og Allervej med Aux vélos eller andre cykelslogans.

En anden aktivitet er at male cykler gule hos Christiansfeld Maskinservice lørdag eftermiddag, fortæller hun.

– Hvis du eller din forening har lyst at være med, er I mere end velkomne – Jo flere, jo sjovere!

Hun henviser også til gruppen på facebook – Tour de France til Christiansfeld – her samles en del information.

300 eller 3.000?

– I bund og grund ved vi jo ikke, om der kommer 300 eller 3.000 gæster til byen den dag. Men, hvis vi regner med, at vi er ca. 3.000 indbyggere i byen, og f.eks. bare hver 3. får besøg af 2 venner eller familie, der gerne vil opleve løbet og stemningen, så er vi hurtigt oppe på 5.000… Men lige meget, hvor mange vi bliver, vil vi sammen have en fest!

Fakta om Aux vélos, Sydjylland:

Aux vélos, Sydjylland er et frivilligt projekt, hvor der arbejdes på at lave det længste fælles land art på årets Tour.

For at være med skal du lave en tekst et eller flere steder på 3. etape mellem Vejle og Sønderborg.
Du kan vælge mellem 3 budskaber:
Aux vélos, citoyens! (Dansk: Til cyklerne, borgere!)
On your bikes! (Dansk: På cyklerne!)
Å æ cykel!

Du kan også tilføje by- eller stednavn, som fx Aux vélos, Hejls! eller Å æ cykel, Christiansfeld!
Aux vélos, Sydjylland en bare en idé – en slags ramme. Det er deltagerne, der skaber projektet og fællesskabet med deres bidrag.

Aux vélos, Sydjylland er ikke en del af Tour de France, og er ikke tilknyttet denne organisation, som har skrappe regler for, hvad man må og ikke må i forbindelse med cykelløbet.

Projektet bygger på frivilligt, ulønnet arbejde.
Karen G. Hansen, som er sekretær for CIF, er lokal koordinator for Aux vélos, Sydjylland.
Man kan læse mere om projektet på www.facebook.com/auxvelossydjylland.

Bespisning

Gruppen, der arrangerer Vinfestivalen i Christiansfeld, er gået i gang med at undersøge, hvordan man kan organisere noget bespisning af gæsterne.

Det vil formentlig blive på Prætoriustorvet bag hotellet eller på Genforeningspladsen. Her og ved Cuben vil der blive opstillet storskærme, så man kan følge cykelløbet helt fra starten i Vejle til slut i Sønderborg

Udover de spisesteder, som vinfest-udvalget vil prøve at arrangere, vil der også være andre spisesteder rundt om i byen, som arrangeres af private.

Pladsen foran Christiansfeld Avis og Morgenstjernen vil fx blive lukket af og fyldt med stole, så gæsterne derfra kan se, når cyklerne spurter forbi. På grund af cykelløbet vil vejene blive lukket af allerede klokken 10. Det betyder, at der vil være turister i byen tidligt. Og de skal have tiden til at gå med noget.

Henri.

Se også