70 til klassisk folkemusik i Søstrehuset

Tolv unge musikstuderende spillede bl.a. på harmonika.

Da foreningen KLASSISK Christiansfeld inviterede til koncert i Søstrehuset, ventede der de omkring 70 tilhørere en festlig aften i selskab med 12 unge musikstuderende, som veloplagte bød på nykomponeret og traditionel folkemusik.

Musikerne var dels studerende fra Syddansk Musikkonservatoriums Folkemusiklinje samt bandet Timber fra uddannelsen Nordic Master of Folk Music; et kandidatstudium og en art overbygning til uddannelsen, der bringer studerende rundt til forskellige konservatorier i Sverige, Norge, Finland og Danmark.

Der blevet musiceret hver for sig, som duo og trio samt i fællesskab på tværs af ikke blot nordiske landegrænser også af studerende fra Spanien, Østrig og Belgien.

Resultatet blev en spændende, inciterende og medrivende koncert med mange overraskende momenter og lydfacetter, takket være instrumenter som blandt andet violin, cello, guitar, fløjter, klaver, klarinet og harmonika samt fornem sangfremførelse som prikken over i´et.

Desværre var der ikke trykt et musikprogram til rådighed, og som publikum kunne man have ønsket, at de unge musikere havde haft en mikrofon til rådighed, når de annoncerede og præsenterede musikstykkerne. I hvert fald havde jeg problemer nede på bagerste række med at opfatte ordene – derfor blot en opfordring herfra til foreningen om at stille mikrofon til rådighed næsten gang.

Musikalsk magi

Men heldigvis kunne musikken tale for sig. Publikum fik serveret mange stilarter og musikalske udtryk som vals, irske toner og sange fulgt af et stykke svensk dansemusik – aftenens måske mest spændende og stiloverskridende stykke – samt et fyrigt sigøjnerstykke krydret med musikalsk paprika.

Der var også prøver på nordsvenske klarinettoner og joiksang, før de fabelagtige unge studerende efter 17 musikstykker endelig rundede dette musikalske festfyrværkeri af med flot fællessang og naturlig høstede stort bifald.

Lars Østergaard Jensen

Se også