Nu kan der snart trampes ved Kongeåen

Udgifterne på godt fire millioner kroner til en ny trampesti deles mellem en A.P. Møller-fond og Kolding Kommune

Stiforløbet langs Kongeåen gennem Kolding Kommune via Vamdrup by ses i rød stiplet streg. (Illustration: Kolding Kommune).

  

VAMDRUP: Nu ser det ud til, at en for længst planlagt og i princippet vedtaget sti ved Kongeåen ved Vamdrup endelig bliver til noget.

Kolding Kommune er nemlig nu, efter en lang sej gang gennem administrationen, på vej til at slippe sin andel til projektet på 2.098.000 kroner løs – samt yderligere 80.000 kroner årligt på miljøområdet til vedligeholdelse af stien med tilhørende faciliteter. Projektets samlede budget lyder på 4.106.000 kroner.

Sagen om frigivelse af Kolding Kommunes andel til projektet er nu fremsendt med anbefaling fra økonomiudvalget til godkendelse i byrådet – sammen bevillingen på de 80.000 kroner årligt til vedligeholdelse af stien og tilhørende faciliteter, som er krav A. P. Møller-fonden for frigivelsen af donationen.

Donation fra A.P. Møller-fond

Det er nu også år og dag siden, der blev givet tilsagn om fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til Almene Formål om en donation på 2.008.000 kroner med henblik at få en samlet sti langs Kongeåen fra Vesterhavet til åens udspring ved Vamdrup gjort færdig. Der manglede nemlig kun forløbet gennem Kolding Kommune ved Vamdrup.

Trampesti

Kongeåstien, som stien officielt kaldes, er for længst etableret fra Vadehavet gennem Esbjerg og Vejen kommuner til kommunegrænsen til Kolding vest for Vamdrup. Men herfra har der længe manglet de sidste 12,4 kilometer sti langs åen frem til udspringet ved Ødis-Bramdrup øst for Vamdrup.

Stien i det åbne land i Kolding Kommune skal anlægges som en trampesti uden belægning, men med boardwalks over våde områder, broer og med en hængebro under Røddingvej ved Vamdrup.

Langs strækningen skal der etableres opholdspladser med bordebænkesæt. Ved spejderhytten i Vamdrup oprettes en bålhytte med shelter til overnatning. Samme sted bliver der også adgang til drikkevand og toiletforhold.

Stiforløbet i Kolding Kommune kommer til at følge samme designlinje, som er anvendt i Vejen og Esbjerg kommuner.

Berører 13 lodsejere

Tretten lodsejere er berørt af projektet ved at lægge jord til stien i Kolding Kommune. De har alle godkendt forløbet, og By- og Udviklingsforvaltningen er nu i gang med at tinglyse strækningen.

Historisk betydning

Formålet med stiprojektet er at skabe en sammenhængende vandrerute fra Vadehavet til Kongeåens udspring og fortælle historien om områder, der er præget af skiftevis slesvigsk og kongerigsk tilhørsforhold, samt at give både lokale og turister mulighed for at opleve en varieret natur af uberørt eng og et bynært kulturlandskab.

Ansøgningen til A.P. Møller-Fonden om donationen til projektet, blev i sin tid sendt ind gennem et samarbejde mellem Vamdrup Byforum, Kongeaamuseet og Kolding Kommune

Se også