Brødremenigheden vil renovere Christinero

Der arbejdes på at få mindelunden renoveret inden Brødremeningen og Christiansfeld by har 250-års jubilæum

Fra Christinero – stedet besøges af rigtigt mange. (Foto: sebro-press.)

 

CHRISTIANSFELD: Brødremenigheden i Christiansfeld vil gerne have mindelunden, Christinero, med tilhørende bygninger renoveret og gjort fin i stand, inden menighedens – og dermed også Christiansfeld by’s 250-års jubilæum i 2023.

Der for er der udarbejdet et forslag for en gennemgribende renovering af det historiske og romantiske haveanlæg. Men det koster. Overslaget er på 13,4 mio. kroner i 2018-priser.
Brødremenigheden har der for søgt Kolding Kommune om medfinansiering på 3,5 millioner kroner, hvilket kan være med til at fremme mulighederne for at modtage støtte fra fondsmidler.

Og kommunens udvalg ”Plan og Teknik” har netop sagt ja til forslaget. Det er sket ved at indarbejde et ændringsforslag til budgettet for 2023 – dog både på betingelse af, at kommunen deltager i koordinerende møder med Brødremenigheden, om det samlede renoveringsprojekt, og at Brødremenigheden forpligter sig til at varetage pleje og vedligeholdelse af anlægget.

Først spadestik til byen

I sagsbehandlingen i kommunen kan læses følgende beskrivelse af anlægget Christinero:
”I 2023 har Christiansfeld 250-års jubilæum for første spadestik til en moderne brødremenigheds by, som blev bygget op på bar mark fra 1773 til 1812.

Den romantiske have, Christinero, blev anlagt sidst i 1700-tallet. Haven er beliggende i et lille skovstykke sydvest for Christiansfeld, som tilhører menigheden. Haven blev anlagt af kammerherreinde Christina Friederica von Holstein med reference til lignende anlæg. Fx. Frederiksberg Have på Frederiksberg. I haven findes en bred hoved sti, små slyngede stier, lindelysthuse, springvand, vandmølle og små romantiske bygninger.

Kammerherreinden var hjemmehørende på den nærliggende Favrvraagaard, som for længst er forsvundet.

Bevarede bygninger

Der skrives videre, at Christina Friederica von Holstein ikke selv var medlem af Brødremenigheden, men hun havde hun stor tilknytning til den og især til dens velgørende arbejde. Brødremenigheden arvede da også Christinero efter Christina Friedericas von Holsteins død i 1812”.

I dag er haven et fredet stykke skov, hvor der stadig kan ses tre bevarede bygninger: Kogehuset, Pavillonen og Kapellet samt to damme med springvand. Og man kan man også se kammerherreindens gravsted.

Offentlig tilgængelig

Selvom haven ligger på Brødremenighedens jord, er den offentligt tilgængelig. Der findes i dag også en lille p-plads i tilknytning til haven, og stedet ude i skoven besøges af rigtigt mange.

Forsalget til en renovering af Christinero er udarbejdet af landskabsarkitekt Charlotte Skibsted. I projektet indgår der også landbohave ud mod Hjerndrupvej. / sebro

Se også