På troldebesøg i skoven

Der gemmer sig omkring 70 gravhøje fra bronzealderen i plantagen og omegn.

CHRISTIANSFELD: Tilbage omkring år 1965 kunne man stadig opleve sære og skæve misdannede fyrretræer i den del af Stursbøl Plantager, der var kendt som Troldeskoven mellem Sommersted og Jels. I dag er troldetræerne en saga blot, men man kan stadig møde trolde på søndagens skovtur.

Der blev dengang bragt mange vidtløftige forklaringer på troldetræerne, der havde slået knuder på sig selv og satte os børns fantasi på overarbejde, når man trådte ind under træernes skygge i skumringen. Men der findes selvfølgelig en naturlig forklaring, der intet har med trolde og andre overnaturlige væsner, Ufoer eller radioaktivt nedfald at gøre: Tilbage i starten af 1800-tallet begyndte forstfolk at rejse skov på den tidligere magre og karske hede jord. Mange plantninger mislykkedes og overlevende fyrretræer misdannedes, da de blev angrebet af såkaldte fyrreviklere – en art sommerfugl, hvis larver ødelagde knopperne.

Bevarede gravhøje

Troldetræerne er for længst gået ud, men nogle mente, at man ikke kan undvære trolde i Stursbøl Plantage og skabte med motorsave flere flotte af slagsen ud af udgåede træstammer.
Stursbøl Plantage er dog også hjemsted for en lange række naturlige væsner som rådyr samt nu og da strejfende då- og kronvildt, fortæller Naturstyrelsen på deres hjemmeside. Ornitologer kan være heldige at opleve flere spættearter som sortspætte, grønspætte og stor flagspætte, mens historisk interesserede besøgende går på opdagelse efter vel bevarede gravhøje fra bronzealderen eller resterne af en gammel kreaturfold, der muligvis blev brugt i forbindelse med den nærved liggende hærvej eller som var et levn fra en landsby, der engang har ligget her.

Her er det

Der findes stadig trolde i skoven

Fra Christiansfeld køres til Sommersted. I rundkørslen vest udenfor byen drejer man til højre og fortsætte en kilometer til og igennem Mølby. Herefter drejes til venstre ud ad Øster Lindet vej og man kører cirka nu cirka 2 kilometer, hvorefter man drejer til højre og stiller bilen på en parkeringsplads. Der findes tre andre parkeringspladser rundt om Stursbøl Plantage. For mere oplysninger om disse, hundeskove, vandre- og cykelruter henvises til hjemmesiden: https://naturstyrelsen.dk/naturoplevelser/naturguider/stursboel-plantage

Tekst og foto Lars Østergaard Jensen

 

Se også