Besøgshunde skaber glæde på Kongebrocentret i Christiansfeld

Tove og Thilde. (Privatfoto).

Det er til stor glæde for beboere på plejecentre landet over, når mere end 700 besøgshundeteams hvert år rykker ud med god energi og logrende haler. Og nu får nye hunde og deres ejere mulighed for at være en del af TrygFonden Besøgshunde.

Torsdag d. 9. marts afholdes der nemlig session – en optagelsesprøve – på Kongebrocentret i Christiansfeld. Her får 24 hunde og deres ejere mulighed for at blive godkendt som besøgshundeteam.

”Vi ved fra både forskning og undersøgelser blandt vores tilknyttede besøgshundeteams og plejecentre, at hundene gør en kæmpe forskel. De skaber en helt særlig kontakt og vækker minder hos de ældre. Og så gør de ikke kun en positiv forskel for beboerne – men også for plejepersonalet. Derfor er det altid en stor glæde, når vi efter sessionerne kan byde flere besøgshundeteams velkomne,” siger Galina K. W. Plesner, der er projektchef og ansvarlig for besøgshundeordningen.

Spreder glæde og smil

Tove Sørensen er en af de dedikerede frivillige, der har været med i snart 10 år. Hun begyndte med hunden Thilde, men da Thilde ikke længere kunne holde til besøgene, fik Tove lov til at låne sin søns Golden retriever Paco med til session. Siden er også hendes egen hund Pauline, der også er Golden retriever, kommet med i besøgshundeordningen.

Tove besøger ugentligt Plejehjemmet Rise Parken i Rødekro med enten Paco eller Pauline og hver anden uge Grønningen Plejecenter i Tinglev med Pauline. Og der er særligt én grund til, at Tove har været med i TrygFonden Besøgshunde i så mange år.

”Jeg kan virkelig se, hvor meget glæde Paco og Pauline spreder i en lidt ensformig hverdag på plejehjemmene. Nogle af beboerne sidder måske og sover lidt, men når vi kommer, så vågner de op og bliver så glade. De klapper og kæler med hundene og smiler over hele ansigtet,” fortæller Tove og fortsætter:

”Flere af dem har selv været hundeejere, så når de ser Paco og Pauline, kommer alle minderne frem, og de fortæller løs. Og så er det dejligt, at hundene og jeg har tid til bare at sidde og lytte.”

På Plejehjemmet Rise Parken hersker der heller ingen tvivl om den effekt, besøgshundene har.

”Det skaber virkelig livsglæde og nærvær blandt beboerne, når Tove og hundene kommer. Og hundene er supergode til at aflæse vores beboere. De ved selv, hvem de skal opsøge, og så lægger de hundesnuden og hovedet på armlænet, så beboerne kan nå dem,” siger Line Bjørnskov, der er driftsleder på plejehjemmet Rise Parken.

Sessionen skaber tryghed

At være besøgshund kan være en krævende opgave. Til sessionerne skal hundene derfor både igennem en sundhedsundersøgelse og en adfærdstest. Hundens ejer skal også til en samtale med personalet fra TrygFonden, så de er klædt på til at være frivillig.

– De ved, at de hunde, der kommer, er lydige og rolige, fordi de er blevet godkendt. På den måde får alle en god oplevelse, siger Tove.

/eng

Læs de friske nyheder hver dag på Fællesavisen.dk
for Christiansfeld, Lunderskov og Vamdrup.

HAR DU EN NYHED?
Ring til webmaster, journalist Sv.E. Brodersen tlf. 2076 1253.