Genforeningen kommer på plejehjem

På billedet museumsinspektør Louise Klinge, Christiansfeld-Centeret, i gang med at aflevere de lånte effekter tilbage til Genforenings- og Grænsemuseets frivillige arkivmedhjælper, Harald Kjøde. Effekter som fremover kan lånes af plejehjemmene. (Privat foto).
Kaj G. Nielsen.

CHRISTIANSFELD: I stedet for at samle støv i arkivet låner Genforenings- og Grænsemusset nu historiske effekter omkring genforeningen ud til plejehjem. Foreløbig får beboere på Kongebrocentret i Christiansfeld gavn af klenodierne, og også Olivenhaven i Kolding er interesseret.

Det handler om effekter fra Genforenings- og Grænsemuseets udstilling i forbindelse med 100-året for genforeningen, der nu lånes ud i kasser til plejehjemmene – alt sammen er dubletter.

Kaj G. Nielsen fra museet fortæller, at udlåningen faktisk startede i fjor, med udlån til Christiansfeld Centret, som nu udvides til også at omfatte plejehjemmet Kongebrocenteret. Plejehjemmet Olivenhaven i Kolding har også vist interesse for udstillingen.

– Udlånet til Christiansfeld Centret satte for alvor skub i museumsbestyrelsens idé om at etablere et par udlånskasser til kommunens plejehjem med dubletter af museets genforenings effekter til glæde for vores ældre medborgere, pårørende og de daggæster, som har deres gang på plejehjemmene, fortæller Kaj Nielsen.

Lånetiden kan aftales individuelt. Plejehjemmene kan også låne én eller flere udstillingsmontrer af museet. De udlånte effekter tåler alle at blive taget ud af montren til berøring og nostalgi-kig.

Den første lånekasse forventes udlånt om cirka 14 dage til Kongebrocentret i Christiansfeld.

/bro

Se også