Folkeskove i Gesten og Christiansfeld

Sunset Boulevard sponserer 10.000 træer til ”folkeskov” i Gesten. Og DHL med flere donerer 9.000 træer til klimaskov ved Seggelundvej.

Privat lodsejer Knud Høeg Rasmussen med sin mark i baggrunden, hvor der nu er plantet cirka 9000 træer.

Af Ingolf Becker

Landsbyen Gesten i nærheden af Lunderskov har fået ny skov, og der er også en skov på vej til Christiansfeld.

Fastfoodkæden Sunset Boulevard har vekslet plastikdimser og legetøj i børnemenuen til levende træer. De penge, der tidligere blandt andet gik til legetøj, går nu til investering i træplantning. Fra slutningen af 2020 har gæsterne således bidraget med etablering af folkeskove, når der købes en børnemenu i restauranterne.

10.000 træer

Det er blevet til 10.000 træer i Gesten og i alt 160.000 træer fordelt på samlet 5 byer, hvor fastfoodkæden er involveret. Udover Gesten er det Holeby ved Holbæk, Struer, Assens og Hillerød. De 10.000 træer ved Gesten er fordelt ud over ca. 2,3 hektar jord.

Growing Trees Network

Charlotte Nordland fra Sunset Boulevard oplyser, at plantningen af træer er sket i samarbejde med organisationen Growing Trees Network. Organisationen står for indsamling af penge til skov-rejsning. 80 procent af donationerne går til projekterne. Organisationen har samarbejde med private lodsejere, kommuner og Naturstyrelsen. Også jorden ved Gesten tilhører en privat lodsejer.

Plantning af træer i Gesten foregik delvist med håndkraft.
(Foto: Sunset Boulevard)

Konkurrence på facebook

CEO Kim Nielsen fra Growing Trees Network oplyser, at skoven ikke er blevet indviet eller navngivet endnu. Til gengæld har Sunset Boulevard en konkurrence på deres Facebook side, hvor gæsterne kan komme med forslag til navne. Det udvalgte navn præmieres med et gavekort på 450 kr. til restauranterne.

Christiansfeld Klimaskov

Growing Trees Network er også involveret i etablering af en folkeskov ved Christiansfeld.
Indvielsen af den nye skov, der har fået navnet Christiansfeld Klimaskov, sker lørdag den 7. maj 2022.

På adressen Seggelundvej 31 er der plantet cirka 9000 træer svarende til 2 hektar jord.
Knud Høeg Rasmussen ejer jorden, hvor der med tiden vil stå en skov. I dag er det mere indhegningen, der springer i øjnene, end træerne. De mange plantede løvtræer er kun 20 – 30 cm. høje og falder næsten sammen med den mørke jord.

Små løvtræer på rad og række på en mark ved Gesten. (Foto: Sunset Boulevard)

Dyrt at rejse skov

Skovrejsning er ikke helt billigt og vil ofte være svært at gennemføre for en privat lodsejer.
Donationer fra firmaer i forbindelse med, at de gerne vil klimakompensere, er således en god håndsrækning.

Prisen for et træ ved etablering af en folkeskov er 16 kr. inklusive moms.
Donationer til folkeskove dækker udgifter til etablering. Det vil sige udgifter til forberedelse af jorden, indkøb af planter, plantning og to års vedligeholdelse. Selve indhegningen skal lodsejeren selv stå for.

Fortsat plads til bidrag

Indtil videre har logistikvirksomheden DHL doneret 3000 af de planlagte ialt 9000 træer til klimaskoven, så der er plads til bidrag til projektet fra lokale virksomheder i området. Man planter typisk en god blanding af danske løvtræer. I Gesten blev det efter ønske primært lind og bøg.

Lukket indvielse

Regler siger, at det offentlige har adgang til skovarealer på over 5 hektarer. Både området i Gesten og Christiansfeld er noget mindre end denne grænse. Derfor vil det også blive lukkede indvielser både i Gesten og Christiansfeld.

1 mio. træer på tre år

Growing Trees Network blev startet af Lars Heiselberg Vang Jensen og Kim Nielsen. Den meget initiativrige og energiske Lars Jensen fik i 2012 en vision om at ville plante 1 mio. træer på max 3 år for at beskytte vores rene drikkevand og samtidig give levesteder for planter og dyreliv og skabe nye områder for danskernes frilufsliv.

Organisationen har snart plantet 2.800.000 træer i Danmark og 55.000 træer i Ghana, Kenya, Bolivia og Ecuador. I Danmark fordeler træerne sig over cirka 90 projekter indtil videre.
Landsindsamlingen i 2019, ”Danmark Planter Træer,” bidrog til 48 skovprojekter, hvor de sidste plantes her til foråret.

Sunset Boulevard er Danmarks største danskejede fastfoodkæde med 41 restauranter i Danmark. Den første Sunset Boulevard restaurant åbnede i Odense i 1996. En af kædens senest tilkomne restauranter blev åbnet i Haderslev den 1. juli 2021.

bec

Se også