Nysgerrighed og menneskefokus har drevet Hans Erik hele livet

Skal man skabe en god arbejdsplads, kræver det et oprigtigt fokus på mennesker. Det har været udgangspunktet for Hans Erik Bylling, der for godt 40 år siden overtog familiens virksomhed sammen med sin bror. En virksomhed, der i dag har over 650 ansatte i over 70 lande, og som omsætter for 2 milliarder kroner om året.

Hans Erik Bylling er netop fyldt 70 år.

Manden bag ét af de seneste årtiers største erhvervseventyr i Syddanmark har rundet et skarpt hjørne. Aller Aquas stifter, Hans Erik Bylling, kunne onsdag den 15. marts 2023 se tilbage på 70 år som del af en familievirksomhed, hvor 4. generation banker på døren.

Grundstenen til familien Byllings succes blev lagt helt tilbage i 1912, hvor bedstefaderen, Frederik Bylling, sammen med hustruen Ane Kirstine overtog driften af Aller Mølle. Her udviklede de to den traditionelle mølleforretning til også at omfatte foderstof, og da Hans Eriks far, Hans Jørgen, overtog roret, kom der endnu mere fokus på netop den del af produktionen. Det skulle vise sig at være en rigtig god ide.

”Min far lykkedes med at lave noget svinefoder i pilleform, som ikke støvede,” forklarer Hans Erik Bylling. ”Det var der nogle svenskere, som opdagede. De havde forstand på fiskeopdræt, så de spurgte min far, om ikke han kunne lave noget tilsvarende støvfrit foder til fisk.”

Den udfordring blev taget op, og i løbet af de følgende 20 år udvidede virksomheden gradvist sin operationsradius – fra de lokale landmænd til det meste af Jylland. Men det var først da børnebørnene Povl og Hans Erik overtog, at fiskefoderet for alvor blev til et regulært erhvervseventyr.

Med nysgerrighed fødes gode ideer

Den del af den historie begynder i slutningen af 70’erne. Her var Hans Erik – yngste mand i en flok på fire – i gang med at færdiggøre sin uddannelse som teknisk assistent, og havde slet ikke familiens virksomhed i tankerne. Men da møllen pludseligt brændte i 1978, spurgte storebror Povl, om ikke Hans Erik ville være med til at bygge den op igen. Han sagde ’ja’ og vendte derefter hjem til Christiansfeld.

”Vi har nok altid haft svært ved at sige ’nej’ i vores familie, når en udfordring byder sig,” fortæller Hans Erik. ”Min far havde jo heller ikke tænkt på fiskefoder, da han blev spurgt. Men den tog han alligevel op og sagde; ’jo, det kan vi godt prøve’. Det er en god indstilling, synes jeg. Nogle gange går det så galt. Men som regel går det jo godt. Så man skal bare prøve. Det gjorde jeg så der!”

Faderens udfordring med fiskefoderet tegner generelt et ret godt billede af, hvad der gemmer sig i det Byllingske DNA – mod! Stik imod alle eksterne anbefalinger besluttede Povl og Hans Erik sig i 1996 for at skille fiskefoderet fra den øvrige mølledrift.

De stiftede sammen Aller Aqua, som de i flere år drev ved siden af møllen. Men i 2006 havde begge virksomheder vokset sig så store, at brødrene valgte at dele ansvarsområderne imellem sig. Povl tog sig af møllen, mens Hans Erik fortsatte udviklingen af fiskefoderet.

”Jeg tror, at vi er lidt nysgerrige af natur i vores familie,” forklarer Hans Erik og trækker på smilebåndet.

”Som møller var min bedstefar jo naturligt nødt til altid spørge og lytte efter, hvad bønderne fortalte. De var jo nøglekunderne i forretningen. Så han var altid meget opmærksom på, om de var glade og havde, hvad de skulle bruge. Det gælder også i dag hos Aller Aqua. Man skal altid tage sig tid til at snakke med hinanden og med andre mennesker.”

Et eksempel på netop denne oprigtige interesse i mennesker oplevede en dambrugsejer i Irland for år tilbage. Her var Hans Erik og hustruen Grethe på ferie. Da de kom forbi dambruget, stoppede de op og ringede på døren. De fik en god snak med ejeren, som endte med at købe en prøve på Aller Aquas foder. Ejeren blev således den første kunde i Irland. Flere kom til, og landet blev det første sted, Hans Erik oprettede en udenlandsk afdeling.

”Jeg har sådan en radar. Når jeg ser folk, så ser jeg en ny mulig ven. Alle har jo en historie, og den vil jeg gerne høre,” fortæller han.

”Mit barndomshjem var jo også en arbejdsplads med 25 ansatte. Så ofte var der både 4, 5 eller 6 andre end familien ved bordet. Så jeg er vokset op med mennesker, socialt samvær og gode diskussioner omkring et bord.”

Stor entreprenørpris fik Aller på landkortet

Netop de respektfulde diskussioner er noget af dét, Hans Erik, gennem årene har nydt allermest. Ifølge ham, er det ligefrem kilden til kontinuerlig udvikling.

”Man skal ikke være så bange for uenighed,” forklarer han.

”Så længe at alle respekterer hinanden, og lytter til hinandens bekymringer og forbehold, så er det de gode åbne diskussioner, som til sidst giver enighed og de bedste beslutninger. Det er altså vigtigt!”

Det er da også den tilgang, som ifølge den nu 70-årige direktør ikke bare har skabt den årelange succes, han selv og virksomheden har nydt; men også var medvirkende årsag til, at Aller Aqua i november 2017 kunne løfte trofæet ’EY Entrepreneur of the Year’ i Danmark. En pris Hans Erik ikke lægger skjul på, har betydet meget – også for virksomhedens ansatte.

”Den pris har helt sikkert gjort noget for selvbevidstheden – ikke bare her i hovedkontoret. Vi fik rigtig mange lykønskninger fra vores folk verden over, der udtrykte stor stolthed over, at vi kunne trække den hjem. Alle rankede jo lige ryggen en ekstra gang i tiden efter.”

Forsknings- og udviklingscenter er kronen på værket

Men når man spørger Hans Erik Bylling, hvad han er mest stolt af, så er svaret imidlertid slet ikke hverken fornemme priser eller personlig succes.

”Ud over, at vi er lykkes med at samle så mange dygtige mennesker i vores virksomhed, så tror jeg, at jeg er mest stolt over vores forsknings- og udviklingscenter i Büsum i Tyskland,” forklarer han og løfter pludseligt pegefingeren:

”Det er faktisk et godt eksempel på dét, vi talte om før med de gode diskussioner. Da jeg først hørte om ideen, kunne jeg ikke se den store fidus i det. Det kostede godt nok også mange penge, syntes jeg. Men her argumenterede andre godt. Så jeg gav mig. Det er jeg glad for, at jeg gjorde. Det sted giver os bare så meget ny viden om fisk, og om hvordan man giver dem den bedste fodersammensætning og minimerer spild”.

”Jeg har sådan en radar. Når jeg ser folk, så ser jeg en ny mulig ven. Alle har jo en historie, og den vil jeg gerne høre”

Begge dele spiller også direkte ind i Aller Aquas beslutning om at arbejde aktivt med flere af FN’s 17 verdensmål. Her spiller både miljø, fødevaresikkerhed og uddannelse af lokalbefolkninger over hele verden nemlig en central rolle.

”Vi skal naturligvis kontinuerligt passe på vores vandmiljø. Det medansvar skal vi tage. Men vi skal også tage os af uddannelsen af vores kunder, så de får det maksimale ud af det foder, de køber OG samtidig passer på deres eget lokale vandmiljø. Det er også vores ansvar. Vi dumper ikke bare en palle foder hos kunden og siger ’byebye’”.

Som eksempel på, hvor langt Aller Aqua er parat til at gå, peger Hans Erik Bylling på virksomhedens skoleprojekt i Zambia. Her har virksomheden støttet etableringen af en lokal skole, så områdets børn har et skoletilbud, mens forældrene er på arbejde.

”Hvem ved. Måske kan vi være med til at skabe næste generation af Aller Aqua-kolleger her,” smiler Hans Erik.

”Men lokalt ansvar kunne også være, at vi støtter lokale bønder og køber deres majs og soya til vores produktion i området. Det er også at arbejde for bæredygtighed.”

Fjerde generation er på plads

På den hjemlige front ér den næste generation dog kommet på plads. Her skal sønnen Anders Bylling på sigt overtage ledelsen, og han bliver således fjerde generation i spidsen af erhvervseventyret i Christiansfeld.

”Hele familien har været samlet og været igennem en åben og ærlig arveproces, hvor alle fik lov og tid til snakke det igennem. Og børnene er helt med på den løsning, vi nu har lavet sammen,” understreger Hans Erik, der har svært ved at skjule sin begejstring for at kunne give ansvaret for familievirksomheden videre til sine børn.

”Fremtiden ser meget lys ud, synes jeg. Fiskeopdræt er i vækst i hele verden og bliver en stadig større del af verdens fødevareforsyning. Her kommer Aller Aqua til at spille en vigtig rolle – også i at udvikle de lokalområder, vi er til stede i.”

/eng

Se også