Farvel til ’den gamle redaktør’

Tegner og skribent Lars Østergaard (th) forærer en flaske lystfisker-vin og en bog til den afgående redaktør.

Langt over hundrede gæster dukkede op til afskeds-reception for chefredaktør Henri Nissen på Brødremenighedens Hotel fredag.

Henri Nissen har været redaktør og direktør for den kirkelige ugeavis Udfordringen i 35 år.
Avisen lå oprindeligt i København fra 1973 til 1989, men flyttede så til Christiansfeld.

Her har den haft til huse i de lokaler, hvor Smuksakk butikken nu findes, samt på Søstrehusets 1. sal. I 2015 købte avisen det tidligere posthus på Jernbanegade 1.
Samtidig overtog avisen også den lokale ugeavis Tyrstrup Herreds Tidende af Helle Ravn, der herefter blev ansat som redaktør på lokalavisen. Senere skifteden den navn til Christiansfeld Avis.

– Vil du fortælle lidt om dig selv og din familie?

– Min kone hedder Birthe Engedal. Hun har været souschef i en børnehave i Haderslev i 20 år, men er også kendt som en dygtig Christiansfelder-maler. Vi har tre børn, som alle blev gift indenfor 9 mdr. midt under coronaen. Selv er jeg fra Als, uddannet som journalist i Aarhus og har også skrevet 18 bøger og taget en ekstra uddannelse i USA. Vi har boet i Damgårdsparken i 35 år, bortset fra tre år, hvor hele familien boede i Afrika.

– Hvad er Udfordringen og hvad er din rolle?

– Udfordringen er en avis, der fortæller om kristendommen på en spændende måde. Fx kan vi jævnligt fortælle om mirakler, som vi har bevidnet. Godt 5.000 husstande betaler for at få avisen sendt hver uge, enten som trykt avis eller netavis. Min opgave har været at skrive og redigere Udfordringen, men også at være direktør for avisen og de side-virksomheder, vi driver. Vi driver fx en café, en helsebutik, et forlag, en webshop m.m. Vi er omkring 10 medarbejdere. Vi er en selvejende fond og ønsker ikke at have overskud, men det skal jo alligevel hænge sammen.

– Hvordan blev beslutningen taget om, at I også skulle drive lokalavisen?

– Bestyrelsen var ikke meget for det. For det er vanskeligt at udgive aviser idag. Men Helle Ravn ville gerne afhænde avisen, så hun kunne holde ferie ind i mellem, og så fandt vi en løsning, så den kunne fortsætte til gavn for området.

– Hvordan har det været at være redaktør for begge aviser på samme tid?

– Meget stressende! Men jeg fik hjælp af Sv. E. Brodersen, som jeg kendte fra Kolding Folkeblad og JydskeVestkysten. Dengang var han chef, og jeg var elev. Han er pensionist, men fantastisk til at grave nyheder frem om vores tre områder: Lunderskov, Vamdrup og Christiansfeld.  På den måde får vores lokale område større værdi. Vi bor ikke blot i ”udkanten” af Kolding. Vi har vores egen identitet som centerbyer og landsbyer.
Det er godt, at alting ikke handler om byen Kolding.

– Nu går du af, hvad så med aviserne?

– Udfordringen har fået en ny, ung redaktør, Simon Thidemann. Han er også ansvarshavende for lokal-avisen. Men jeg håber at fortsætte som deltids-medarbejder på lokalavisen og i caféen i mange år. I dag er man jo ikke udslidt og færdig, når man fylder 67 år.

Og i Christiansfeld har vi jo mange foreninger. Jeg regner også med at skrive et par bøger mere, slutter Henri Nissen. Han er også med i Handelsstandens bestyrelse og i bestyrelsen for Hejlsminde Badehotel.

Se også