Nedrivning af Drabæks møllegård er igang

Men der er endnu ikke givet tilladelse til at opføre rækkehuse.

De nye ejere vil gerne skabe liv i de historiske bygninger. De har fået Fredningsnævnets og kommunens tilladelse til at nedrive den faldefærdige gamle møllegård på venstre side af vejen – og bygge et nyt stuehus. (Foto Ole Poulsen.)

LUNDERSKOV: Ejerne af Drabæks Mølle ved Lunderskov er i gang med nedrivningen af den gamle møllegård for at bygge et nyt stuehus til sig selv.

De nuværende ejere, Tinna Rankenberg Jakobsen og Michael Hjorth, købte den smukke historiske mølle i 2019.

I foråret 2021 sendte de deres bud på en helhedsplan for områdets fremtidige udformning og anvendelse. Ifølge planen skulle der også bygges boliger, hvor den nuværende møllegård nu ligger.

Begge afdelinger ligger imidlertid i landzone, og før der kan laves ret meget, skal kommunen vedtage en ny lokalplan for området, som bl.a. skal overføre området til byzone.

Landskabsfredning

Hele området ligger i en landskabs-fredet dal på grund af områdets landskabelige skønhed og naturværdier – og fredningen omfatter også kulturmiljøet med bygningerne og mølledammen. Men fredningsnævnet har givet tilladelse til, at selve møllegården kan ombygges.

Der er nemlig tale om to ejendomme – en på hver side af vejen: Møllebygningen på den ene side og møllegården på den anden.

Den stolte gamle møllebygning i flere etager har en historie, der rækker langt tilbage i historien. Man mener, at der lå en mølle helt tilbage til 1100-tallet, og indtil for nogle årtier siden producerede man stadig på stedet, som formentlig da var den ældste danske erhvervsvirksomhed.

Ejerne har nu indrettet en café og et forsamlingslokale i de gamle bygninger, og der er drømme om mere. Der skal hen ad vejen også fortsættes en udvendig renovering af bygningerne.

Visionen er at indrette området med boliger og liberalt erhverv i de historiske møllebygninger.

Møllegården nedrives

Bygningerne på den anden side af vejen – møllegården, som er ret medtaget – har Kolding Kommune givet tilladelse til nedrivning af. Det betyder dog ikke, at der umiddelbart kan bygges rækkehuse her.

– Men da der er tale om en landejendom, en gård, har parret ifølge loven ret til at erstatte møllegården, hvor der var registeret en bolig, med et nyt stuehus til sig selv, fortæller byplanlægger Jakob Revsbeck fra Kolding Kommune.

Ejerne er nu i gang med at rive møllebygningen ned, så de kan bygge et nyt stuehus. Planerne om at opføre flere rækkehuse er foreløbigt udsat, fortæller Tinna Rankenberg.

Læs også: Drabæks Mølle – et naturskønt område med en lang historie

Se også