Flere hundrede borgere var med til indvielsen af ”Vores Hus” i Vamdrup

Flere hundrede lokale kiggede indenfor i dagens løb, da Vores Hus i Vamdrup i lørdags blev indviet og taget i brug.

Flere hundrede lokale borgere og andre interesserede mødte op, da Vamdrups nye kulturhus med både biograf og bibliotek kunne åbne dørene den 20. januar 2024.

Børnene kunne fejre åbningen sammen med Katrine Bille fra Ramasjang og Snedronningen, der gjorde dagen ekstra magisk.

De musikalske indslag kom fra Vamdrup Syng og Spil og det lokale upcoming band What’s In The Bag. Hele dagen var der smagsprøver fra lokale leverandører.

De mange frivillige fra Vamdrup Kino og medarbejdere fra biblioteket viste rundt i det nye kulturhus, hvor der også er mødelokaler og multisal, der kan bruges af byens borgere og foreninger.

Hele 10 forskellige personer skulle der til for at klippe snoren – og det vidner om det brede samarbejde, der har været for, at Vores Hus kunne blive en realitet.

Lokalt engagement bag Vores Hus

Ønskerne til bedre forhold for Vamdrup Kino opstod for efterhånden nogle år siden hos de mange frivillige i biografen, så det er med stor glæde, at dørene nu kan åbnes igen til et helt kulturhus med stor foyer og en multisal. Det giver mulighed for mange flere gæster til arrangementerne, ligesom der også kan vises film to steder på en gang.

”Vi har glædet os rigtigt meget til at sætte det nye samarbejde med biblioteket i søen. Jeg tror, at borgerne i Vamdrup vil få mange flere kulturelle oplevelser – enten kan de bruge biblioteket, når de alligevel skal i biografen – eller de kan se, hvilke film vi har på programmet, når de kommer for at låne en bog. Jeg glæder mig også til, at de mange foreninger kan bruge lokalerne, fx til at mødes om skak, bridge eller i læseklubben,” fortæller formand for Vamdrup Kino Majbrit Petersen.

Katrine Bille fra Ramasjang underholdt børnene.

Store støttebeløb

Med store bidrag fra Dansk Auto Logik A/S ved Bent O. Jørgensens Fond, Jens Holms Biblioteksfond samt egenfinansiering fra Vamdrup Kino og Kolding Kommune kunne spaden til sidst sættes i jorden for cirka et år siden.

”Det her projekt er også særligt ved, at der er rigtigt mange samarbejdspartnere, som hver især kan tage en del af æren for, at Vamdrup nu har dette flotte kulturhus som nyt samlingssted. Vores Hus var ikke blevet en realitet uden alle de frivillige. Og netop det faktum, at der er så mange ildsjæle og hårdt arbejdende frivillige kræfter i Vamdrup, har været med til at sikre, at Vamdrup også er kommet med i forsøget med Frie Bymidter som én ud af 14 byer på landsplan. Det er et forsøg, som giver endnu flere muligheder for udvikling af Vamdrup,” pointerer borgmester Knud Erik Langhoff.

Kultur kan samle

Vores Hus bliver drevet af Vamdrup Kino og Koldingbibliotekerne i fællesskab. Men huset er også tiltænkt andre lokale aktører, der kan bruge både mødelokalerne og multisalen til arrangementer. Derudover er der arbejdet meget med at gøre Vores Hus indbydende med fokus på gode siddepladser og en hyggelig stemning. Alle kan lukke sig ind i huset ved hjælp af et sundhedskort mellem klokken 7 og 22 på alle dage, så der er rig mulighed for at låne en god bog eller film eller blot læse dagens avis eller mødes med strikkeklubben også uden for biografens og bibliotekets betjente åbningstid. Det er muligt at købe kaffe og kakao i en automat.

”Et kulturhus med fri adgang for alle er en oplagt mulighed for at mødes om kulturen i lokalsamfundet. Uanset om det er til en filmforevisning, et arrangement i multisalen eller blot til en kop kaffe med naboen. Vores Hus bliver rammen om et unikt samarbejde mellem en biograf, drevet af frivillige, og et folkebibliotek, men med stort fokus på også at være et samlingssted for byens lokale foreningsliv. Jeg håber, at Vamdrups borgere tager godt imod det nye mødested,” lyder det fra formanden for Kulturudvalget Ole Martensen.

De klipperde snoren

Bag dagens snoreklip stod (fra venstre mod højre på billedet):

 • Borgmester Knud Erik Langhoff
 • Formand for Kulturudvalget Ole Martensen
 • Næstformand for Kulturudv. Merete Due Paarup
 • Tidl. formand for Kulturudvalget Eva Kjer Hansen
 • Formand for Vamdrup Byforum Katja Hartvig
 • Formand for Jens Holms Biblioteksfond Søren Vangsgaard
 • Bestyrelsesformand for Bent O. Jørgensens Fond Sys Rovsing
 • Tidligere formand for Kulturudvalget Jesper Elkjær
 • Tidligere borgmester Jørn Pedersen
 • Formand for Vamdrup Kino Majbrit Petersen.

De har finansieret projektet

Vores Hus er blevet finansieret gennem følgende donationer og bevillinger:

 • Dansk Auto Logik A/S ved Bent O. Jørgensens Fond: 8.235.000 kr.
 • Jens Holms Biblioteksfond: 3.600.000 kr.
 • Vamdrup Kino: 900.000 kr.
 • Kolding Kommune: 6.625.000 kr.

Ellen Ravn Bertelsen/Henri

Se også