Ny stor skulptur skal pryde banegårdspladsen

Sådan vil skulturen tage sig ud, når den er monteret. Foto: Carl Christiansen 

For at fejre 150 året for Lunderskov Stationsbygning, skal der nu opsættes et kunstværk på torvet foran bygningen.

Den lokale metalvirksomhed BSB Industry har indgået et samarbejde med skulpturkunstneren Patricia Cancelo, Spanien, om at producere en stor jernskulptur på 2,5 x 3 meter i corten stål.

– Lunderskov Stationsbygning har være omdrejningspunktet for udviklingen gennem 150 år. I tidernes morgen var der 60 ansatte på stationen og seks bagere og tilsvarende antal slagtere i byen. Bygningen og det nyrenoverede torv er stadigvæk omdrejningspunkt for borgere, der skal med toget til og fra byen, siger Dennis Marzec fra West Station Gallery.

Patricia Cancelo var på et studieophold på West Station Gallery i august 2023, hvor hun arbejdede i det gamle pakhus.

– Hun sad helt bogstaveligt i sin gyngestol og betragtede togene fra stationens pakhus, hvor hun arbejdede og så de forbi- passerende, observerede togene og fuglene, mens hun udviklede skulpturen “Lunderskov Univers”, fortæller Dennis Marzec.

Sponsorerne er samlet, fra venstre Artitekt Thomas Tinghuus, Kolding Kommune, kunstneren Patricia Cancelo, adm. direktør i BSB Industry, Morten Krusborg, og Rene Høirup, Entreprenør Henning Have. (Repræsentanten for Drabæksmølle mangler på billedet.)

Patricia Cancelo har ladet sig inspirere af de bevægelser, der foregår omkring stationen af fugle, vind, mennesker og togtrafikken.

Derfor får skulpturen en naturlig placering på stationspladsen, hvor den er med til at fortælle historien om jernbanen, livet omkring stationsbygningen og alle de bevægelser, der er mellem mennesker og natur, siger Marzec.

Kolding Kommunes arkitekt Thomas Tingshuus er glad for løsningen, da den samtidig sætter et flot punktum på den gennemgribende renovering af pladsen.

Stor opbakning

Mange lokale borgere har set “Lunderskov Univers” i WestStationGallerys kunstudstillinger i efteråret 2023. Her har Patricia mødt lokale kunstinteresserede.

Den lokale metalvirksomhed BSB Industry har tilbudt at udvikle kunstværket i stor skala og finansiere kunstværket.

Direktør i BSB, Morten Krusborg, er glad for det lokale samarbejde, og at metalvirksomheden kan bidrage med kunst til byen for alle byens borgere.

Desuden har følgende støttet projektet: Drabæksmølle, HenningHave, West StationGallery, og Kolding Kommune.

Skulpturen vil stå klar om ca. 3-4 uger.

Se også