Bjerning går og løber kongeligt på mandag

I Bjerning sogn har de stadig en ægte kongevej, som ikke-kongelige nu også kan nyde.

Mandag den 20. maj 2024 afholder Bjerning Sogns Beboerforening ”Royal Side Walk”.

Det bliver en ”kongelig” gåtur på den historiske Kongevej, hvor en del er flot bevaret og vedligeholdt fra Errested kirkevej og op mod kirken. Bjerning og Errested ligger mellem Christiansfeld og Haderslev.

Kun for kongelige?

– Kongevejen skyldes, at Kong Frederik d. II i 1500-tallet var blevet træt af de dårlige veje, der fandtes på denne tid, og kongen byggede derfor nye veje. Han havde både behovet og mulighederne, så han opfandt derfor kongevejene og der af navnet ”Kongevejen”, fortæller Hanne Steffensen, som er med til at arrangere den royale gåtur.

– En kongevej var en vej bygget af kongen, for kongen, og kun for kongen og dem, han måtte give lov. Alle kongevejene lå på Sjælland med undtagelse af ”vores” kongevej, der gik fra Jelling over Kolding til Haderslevhus. Den blev anlagt fra 1585-1587.

Kirkestien bevaret

– Her i Bjerning er vi stolte af at have en ægte kongevej, og alle i sognet kan stadig forestille sig, hvordan en oprindelig ægte kongevej har set ud. At vejen er bevaret skyldes, at en del af stykket i mange år har været anvendt til kirkesti for beboerne i Errested, fortæller Hanne Steffensen.

Kongevejen trængte for år tilbage til en kærlig hånd og blev i samarbejde med Haderslev Kommune og Bjerning Sogns Beboerforening ryddet for tilgroning, så man igen kan nyde vejen og den skønne natur både på cykel og gå-ben.

Der er gennem tiden blevet lagt mange lokale kræfter i at værne om den historiske vej, fortæller Hanne Steffensen.

To mindre ruter

– Vi glæder os i Bjerning Sogns Beboerforening derfor over at kunne invitere store og små fra sognet til at gå kongeligt til ”Royal Side Walk” den 20.5 kl. 11.00 med start fra Bjerning Hus.

Der er 2 mindre ruter at vælge imellem. Gåturen er ca. 1,5 og 2 km lang.

Ved målstregen vil der være medaljer til alle børn, samt der vil blive serveret lidt godt.
Arrangementet er gratis. Men man må gerne tilmelde sig til Elsebeth på 61202899.

Se også