Erling Vanggaard Juul er glad for Dannebrog

Erling Vangaard Juul blev i 2016 efter 46 år i avisdistributionen tildelt den kongelige belønningsmedalje af Dronningen for lang og tro tjeneste.

Erling Vanggaard Juul er glad for det danske flag. Derfor er han ikke blot medlem af Dannebrogs-Samfundet, han sidder også i bestyrelsen for Kolding-afdelingen.

– Det var lærer Erik Mylin, som fik mig shanghajet til at gå med i 2008, og da jeg holdt op med at arbejde, har jeg så brugt meget af min tid på Dannebrog, fortæller Erling. Normalt markeres Dannebrog på Valdemarsdag den 15. juni med salg af små flag og flag-pin til jakker og kjoler.

Men i år holdes flag-dagen allerede på Grundlovsdag den 5. juni.

– Det skyldes, at mange af os er inviteret til Normandiet i Frankrig for at markere danske soldater, som døde i 1. verdenskrig.

Næsten hele livet i Christiansfeld

Erling har boet i Christiansfeld, siden han var barn, og hans forældre kom hertil i 1961. Faderen var medhjælper på Tyrstrupgaard. Først hos proprietær Erik Schultz-Petersen og senere hos Niels Schultz-Petersen.

Selv kom Erling først i lære i en maskinforretning i Kolding, men skiftede så i 1969 til Jydske Tidende, som dengang havde hovedkontor i Kolding, selv om de fleste aviser blev solgt i Sønderjylland.

Da hovedkontoret senere blev flyttet til Aabenraa og derefter til Esbjerg, da Jydske Tidende blev slået sammen med Vestkysten, flyttede Erling bare med.

I stedet for at køre nordpå fra Christiansfeld kørte han sydpå og vestpå.

Avis-distribution i 46 år

– Jeg arbejdede med logistik af aviser. Først for Jydske Tidendes og Vestkystens egne aviser, men senere med alle mulige aviser og blade i et selvstændigt distributionsselskab, som først hed DAD og senere det DAO, vi kender i dag.

Dengang var der jo virkelig mange aviser, som havde store oplag. BT og Ekstrabladet kunne fx godt have et oplag på 250.000 eksemplarer – hver, husker Erling tilbage på. I dag er BT lukket ned og Ekstrabladet udkommer ikke i meget større oplag end Christiansfeld Avis…!

Lokalaviserne har ikke haft samme nedtur som de landsdækkende aviser.

Kongelig belønning

– Men det var spændende at være med i hele den tekniske udvikling gennem 46 år, siger Erling.

Han endte sin karriere som fuldmægtig og i 2016 fik han den kongelige belønningsmedalje for lang og tro tjeneste. Den 11. januar 2016 var han på Christiansborg for at modtage medaljen af Dronningen selv.
Nu fik Erling Vanggaard Juul imidlertid rigeligt at gøre med Danmarks Selskabet, som han var kommet med i, og som han var kasserer for i lokalafdelingen for Kolding kommune.

Danskerne er ikke blevet mindre glade for deres flag. Det bruges i stigende grad fx ved store sportsbegivenheder, samt i skoler og børnehaver.

Ikke politisk

For at undgå sammenblanding med politiske partier, som Danmarksdemokraterne og Dansk Folkeparti m.fl. har Danmarks Selskabet nu skiftet navn til Dannebrogs-Samfundet.

– Formålet er nemlig ikke noget politisk, men kun at værne om og udbrede kendskabet til det danske flag. Vi sørger fx for at skaffe faner til sportsforeninger og andre, som har brug for at flage med Dannebrog. Gennem snart 100 år er der indsamlet ca. 22 mio. kr., som er brugt til anskaffelse af godt 70.000 faner og et tilsvarende antal flag.

Storværk om Genforeningen

Et af de store projekter var udgivelsen af Steffen Riis 2 binds værk om Genforeningen i 1920.

– Steffen Riis er ikke uddannet som historiker, men som økonom. Men han havde hele sit liv samlet på postkort. Og da han desuden interesserede sig meget for Genforeningen, fik han den idé at illustrere bogen med gamle postkort. Derfor indeholder bøgerne massevis af illustrationer.

Vores plan var at udgive værket i forbindelse med hundredåret for Genforeningen i 1920. Men så kom coronaen jo og forhindrede festlighederne. Ganske vist blev der holdt et 101 års jubilæum i 2021 med Dronning Margrethe. Men jeg er idag glad for, at vi ikke trykte det kæmpeoplag, som forfatteren ønskede.
Derfor har vi i dag kun forholdsvis få bind tilbage, som vi sælger til halv pris. Så der får man virkelig to pragtbind for kun 249 kr., siger Erling, der selv har læst korrektur på værket.

– Netop fordi Streffen Riis ikke var uddannet historiker, var det ham magtpåliggende, at der ingen fejl måtte være i værket. Vi fik et tilskud fra Kolding Kommune og har kvitteret ved at tildele alle plejehjem et sæt af bøgerne.

Afstemningsfester i Christiansfeld?

Siden Genforeningen i 1920 har man i Christiansfeld holdt genforeningsfest hvert år den 10. februar.
Det foregik først på det legendariske forsamlingshus Frej (fred), som lå, hvor Meny nu ligger. Senere blev det holdt i skolen.

I forbindelse med 100-års jubilæet overtog Kolding Kommune ansvaret for at arrangere festen, og det blev nu til en meget større begivenhed i Cuben med Slesvigske Musikkorps.

Nu, da jubilæet er forbi, er Erling med i en gruppe, som diskuterer, hvordan genforeningsfesterne skal fortsætte. Det er ikke længere givet, at de skal holdes i Christiansfeld. En mulighed kunne være Skamlingsbanken eller Genforenings- og Grænsemuseet/Grænsekroen. Men det vil vise sig, inden festen skal fejres i 2025.

Erling er nu 76 år og har meddelt, at han kun tager to år mere i Dannebrogs-Samfundet. Han bor fortsat i Christiansfeld i det gule hus på Skolevej overfor Hyggehjørnet.

Selv om han ikke selv spiller et instrumnet, elsker han at lytte til musik. For nylig overværede han opførelsen af Mahlers 2. symfoni i Alsion i Sønderborg, hvor Sønderjyllands Symfoniorkester gik sammen med Schleswig-Holsteinisches Sinfonieorchester fra Flensborg for at kunne opføre det storslåede værk.

Han er også med i en klub, som mødes på Kolding bibliotek hver uge for at snakke om musik.

Se også