Jobpatruljen er på jagt i området

Her ses Peter Christensen i midten omgivet af de andre aktivister i jobpatruljen.

Torsdag den 4. juli besøger Jobpatruljen arbejdspladser med unge feriejobbere i Kolding, Egtved, Christiansfeld og Vejen.

For 45. år i træk drager unge fra fagbevægelsens Jobpatrulje ud i det sydjyske sommerland for at tjekke løn- og arbejdsforhold for unge i fritids- og feriejob.

Fra 1.-5. juli er det planen at aflægge visit hos flere hundrede sydjyske virksomheder for at tale med deres ansatte fritids- og feriejobbere.

– Alt for mange unge kender ikke deres rettigheder på arbejdsmarkedet. Der er sågar unge, der slet ikke ved, at de har rettigheder. Det er Jobpatruljens opgave at ændre på dette, fortæller Peter Christensen, der er ansat af HK som koordinator for Jobpatruljen i Sydjylland.

Nogle af de brud på rettighederne, Jobpatruljen ofte støder på, er når mindreårige står alene i butik, løfter for tungt eller selv skal finde vikarer ved sygdom. Der er også mange unge i servicejob, der oplever et ubehageligt arbejdsmiljø pga. sure kunder.

– Det er så vigtigt, at de unge får et positivt første møde med arbejdsmarkedet, og det har vi alle et ansvar for at sikre, siger Peter Christensen.

Jobpatruljen består af frivillige unge aktivister fra Syd- og Sønderjylland. Den varetages af fagforeningerne 3F og HK med støtte fra en bred række af fagforeninger under Fagbevægelsens Hovedorganisation.
Målet er primært oplysning, men når aktivisterne opdager overtrædelser, indberetter de dem til rette myndighed.

Da Jobpatruljen i 2023 var i Kolding Kommune, besøgte man 58 lokale arbejdspladser og gennemførte interviews med ferie- og fritidsjobbere på 23 af disse. 12 steder fandt man overtrædelser af reglerne.
De hyppigste overtrædelser var unge, der løftede for meget og forkert i deres job samt unge, der selv blev bedt om at finde en afløser ved sygdom.

Se også