35-årige handikappede Jacob fra Vamdrup har sat kursen mod Paris

Han cykler den lange tur sammen med 20 andre ligestillede med sygdommen cerebral parese, også kendt som spastisk lammelse.

Jacob Dantoft fra Vamdrup interviewes før starten af Steen Ankerdal fra TV2 Sport.

VAMDRUP: Det var en rørende og fantastisk oplevelse at se den stærkt handikappede 35-årige Jacob Dantoft, fra Vamdrup – sammen med 20 andre ligestillede fra hele landet med sygdommen cerebral parese (CP) blive præsenteret og interview-et enkeltvis på pladsen ved Sydbank Arena i Vonsild, før de begav sig ud på en cirka 1100 kilometer lang tur til Paris på cykler i alle afskygninger – tilpasset og udviklet til den enkeltes behov og kunnen.

Hver enkelt deltager i turen blev på yderst professionel vis interviewet fra scenen af Morten Ankerdal, kendt især som vært i TV2 Sport.

Målet for heltene er at være fremme i den franske hovedstad torsdag i indeværende uge for at hylde de danske atleter, som deltager i De Paralympiske Lege.

Kom i kørestol som niårig

Jacob fortæller i et interview med journalist Finn Grahndin fra TV Syd, at han har siddet i kørestol siden han som niårig var gennem en operation i hjernen. Og som han selv gør opmærksom på, betyder det, at munden hænger, og at talen også er lidt snøvlet og derfor utydelig.

Han fortæller åbent, at hans handicap også gør, at han ret ofte har smerter, og han får kramper i benene, og at det naturligvis bekymrer i forhold til den lange cykeltur til Paris, som han er på lige nu!

– Jeg har nemlig aldrig før påtaget mig en så stor opgave. Men det skal nok gå, for jeg har fået hjælp af en fysioterapeut, og en sådan er der med på hele turen for at hjælpe, hvis noget går galt. Det bliver mit livs cykeltur, og jeg glæder mig, fortæller han blandt andet i interviewet med Finn Grahndin.

Jacob kører på en såkaldt håndcykel, hvor det er armene og hænderne, der driver cyklen frem og ikke benene som på en normal cykel.

”Håndcykel”

Turen til Paris benævnes “Tour de Elsass”. Der er lagt op til, at der skal køres på cykler i omegnen af 50 kilometer om dagen. Jacob kører på en såkaldt håndcykel, hvor det er armene og hænderne, der driver cyklen frem og ikke benene som på en normal cykel.

På “hat” med byen

Jacob fortæller videre, at målet for ham med turen er at få et større socialt netværk med ligestillede og at komme i endnu bedre form i håbet om, at han får færre smerter og færre kramper.

Nærmere betegnet bor Jacob i bofællesskabet Sydhjørnet i Vamdrups midtby. Og lokalt i Vamdrup er han kendt for at kæmpe og er faktisk på ”hat” med rigtigt mange i byen. Og ikke mindst med kunderne i SuperBrugsen, hvor han ofte ses gå til hånde med den hjælp, som hans handicaps nu tillader. Og her er man også glade for Jacobs hjælp.

Efter Morten Ankerdals præsentation på scenen var de 21 handikappede så klar til at rulle ud på deres livs store køretur. Og at se og opleve dette var både en fantastisk og rørende oplevelse – så rørende, at der hos flere af de tilstedeværende blev knebet en lille tåre – af begejstring og anerkendelse.

Og 35-årige Jacob – ja han smilede og så glad og tilfreds ud – da han i liggende stilling med arme og hænder satte fart på sin specialbyggede håndcykel sydover med kurs mod byernes by – Paris.

Bag cykelturen står Elsass, som er en fond, der arbejder for at skabe størst mulig livskvalitet for mennesker med cerebral parese (CP) – på godt dansk spastisk lammelse. Det sker især via forskning, udvikling, undervisning og aktivitetstilbud.

/seb

Se også