Forlængelsen af Kongeåstien er udskudt endnu en gang!

Og det overrasker den lokale byrådspolitiker Freddy Christensen (K).

Her – umiddelbart vest for Vamdrup – skal forlængelsen af Kongeåstien – når den en gang kommer – krydse Røddingvej med en underføring.

VAMDRUP: Nu kommer Kongeåstien gennem Vamdrup. Endelig. Troede vi. For politikerne har for længst fundet et manglende beløb til finansieringen. Men nej. Den kommunale administration melder overraskende, at projektet først vil være klar til at blive sendt i udbud i efteråret -25!

– Det er for mig en overraskende udmelding. Det beløb, som manglede for at få det til at hænge sammen, er jo for længst fundet. Derfor havde jeg bestemt forventet, at arbejdet kunne skydes i gang i år, siger byrådsmedlem Freddy Christensen (K), som bor i Vamdrup.

– For mig ser det ud til, at projektet bare har ligget og samlet ”støv”, og først er taget frem igen, efter at vi politisk allerede i foråret fik finansieringen på plads, føjer Freddy Christensen til.

Koster skattekroner

Afsløringen af den nye udsættelse er kommet, fordi Fællesavisen har spurgt ind til projektet hos Kolding Kommune, formuleret med de krævede skriftlige spørgsmål:

Hvornår starter arbejdet, og hvornår forventes det afsluttet?

Er projektet sendt i udbud?

– Det er ikke godt nok, siger byrådsmedlem Freddy Christensen.

Fællesavisen spurgte også om kortmateriale over forløbet, og oplysninger om krydsninger med Røddingvej, Kirkevej og Søndergade, samt oplysninger om design og opholdspladser.

Og endelig ville vi vide:

Hvad koster hele øvelsen inkl. tilskuddet fra Mærsk-fonden?

Det kom der følgende skriftlige svar ud af:

”Den lokale initiativgruppe til Kongeåstien og Kolding Kommune er i samarbejde med en rådgiver i gang med at udarbejde materiale, der skal anvendes til myndighedsgodkendelse og udbud.
Det planlægges, at anlæggelse af selve stien skal ske umiddelbart efter høst i 2025, da det ved opsætning af broer m.m. er nødvendigt at køre over dyrkede marker, og vi har forhåbentlig på det tidspunkt en mere tør periode, end sensommeren har budt på i år.

Designet af borde, bænke, broer, shelter m.m. bliver den samme som i Vejen og Esbjerg Kommuner, således at stiens udtryk fra udspring til udløb i Vadehavet bliver den samme. Der er lavet aftaler med lodsejerne, der skal lægge jord til stien, og selve stiforløbet er tinglyst. Stiens forløb kan du se på vedlagte kort. Der bliver etableret en underføring ved Røddingvej og yderligere to broer på stien. Vi er i gang med at udarbejde konkrete skitser af, hvordan de skal se ud.

En donation på 2 mio. kr. er modtaget fra A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formål, og Kolding Kommune finansierer 3 mio. kr. til anlæggelse af stien. Projektets budget var på ansøgningstidspunktet i 2021 anslået til 4.1 mio. kr., men inflationen og energikrisen betyder imidlertid, at der er kommet øgede udgifter til rådgivere, entreprenører og materialer. For at kunne realisere projektet har det været nødvendigt for Kolding Kommune at tilføre yderligere 900.000 kr. Det har taget lidt tid at finde disse penge, og derfor har der ikke været fremdrift i projektet i to til tre år. Men nu er vi heldigvis i gang igen.

Venlig hilsen Inger Birkebæk Madsen. Afdelingschef.”

– Det er ikke godt nok. Projektet er flere år gammelt og burde derfor være så langt fremme i systemet nu, at stien allerede kunne forlænges i år. Jeg vil nu undersøge forholdet nærmere, siger Freddy Christensen.

På kortet ses med rødt Kongeåstiens planlagte forløb gennem Vamdrup fra Vejen Kommune og frem til øst for Vamdrup.

Fra Kongeåens udspring til Vadehavet

Stien er for længst anlagt helt ude fra Vesterhavet gennem Esbjerg og Vejen Kommuner. Men for også at borgerne i Vamdrup og turister kan gå fra Kongeåens udspring i Ødis Bramdrup til Vadehavet, mangler der at blive etableret ca. 11 km sti gennem Kolding Kommune.

Når stiens sidste del kommer på plads, får stien en samlet længde på ca. 75 km.

Tidligere udskydelser af den manglende del af stien har fra Kolding Kommunes side været begrundet med mangel på penge.

Den nye udskydelse har medført, at projektet foreløbigt er blevet en lille million kroner dyrere. Og om det holder vand, vil jo først vise sig, når projektet næste efterår kommer i udbud.

/seb.

Se også