Jakob fra Sjølund og Augusta fra æ Feld fik medaljer ved VM

Det blev dog ikke til guld ved verdensmesterskaberne i Frankrig, men en ’Medallion for Excellence’ – for fremragende kvalitet.

Augusta Lynge Nielsen og de øvrige 35 tjenere mødte ind til et væld af forskellige opgaver – lige fra blindsmagning af rød- og hvidvin til tranchering af laks og flambering af frugt. Og Augusta fik en medalje for fremragende arbejde. Hun kommer fra Christiansfeld og er udlært tjener fra Hotel Koldingfjord. Hun arbejder nu som faglært tjener ved Michelin-restauranten Domestic i Aarhus.

Den 21-årige Jakob Østergaard Nielsen fra Sjølund er blandt verdens allerbedste klejnsmede, og Augusta Lynge Nielsen fra Christiansfeld er blandt verdens bedste tjenere. De opnåede begge en Medallion for Excellence ved WorldSkills i Lyon.

Beviset fik de hængt om halsen efter en stor ceremoni på Groupama Stadium i Lyon søndag aften.
En Medallion for Excellence gives til en deltager, som har scoret over 700 point i den samlede bedømmelse. Jakob Nielsen nåede op på 707 point, mens Augusta Lynge Nielsen i løbet af sine fire konkurrencedage fik 720 point.

Jakob Østergaard Nielsen stillede op i kategorien svejsning.

– Det var sindssygt fedt. Vi havde sådan en lille skærm der, hvor vi sad, og da jeg så det danske flag på skærmen, så tænkte jeg bare yes! Jeg havde sagt til min træner, at hvis jeg ikke fik en medalje, så ville jeg købe en selv. Nu har jeg så en, fortæller en storsmilende Jakob Østergaard Nielsen.

Efter fire intense konkurrencedage til WorldSkills 2024 i den franske by Lyon fik klejnsmed Jakob Østergaard Nielsen fra Grundfos søndag aften præmieret sin indsats med en flot Medallion for Excellence – dvs. for fremragende kvalitet.

Danmark i den internationale elite

Den flotte placering vækker begejstring hos Metalindustriens Uddannelsesudvalg (MI), som er ansvarlig for at sende metalindustriens ni deltagere afsted.

– Vi er både glade og stolte over, at det lykkedes Jakob Østergaard Nielsen at vinde en Medallion for Excellence ved verdensmesterskaberne WorldSkills. Det viser, at når man tager en erhvervsuddannelse i Danmark, hører man til i den internationale elite, og at en erhvervsuddannelse er fuld af muligheder – i Danmark såvel som i verden, siger Kasper Palm, formand for Metalindustriens Uddannelsesudvalg og forbundssekretær i Dansk Metal.

Næstformand for MI og vicedirektør i DI, Signe Tychsen Philip stemmer i.

– Det er notorisk svært at få medaljer til VM, hvor 70 lande deltager. Derfor er jeg pivstolt over det flotte resultat, vores deltagere har leveret her i Lyon. Vi har en unik uddannelsesmodel i Danmark, hvor virksomheder og erhvervsskoler deler uddannelsesansvaret. Derfor har vi også set frem til VM, hvor alle er rykket helt sammen om den enkelte fagatlet for at sikre de bedst mulige rammer for gode resultater, lyder det fra Signe Tychsen Philip.

1500 håndværkere fra 65 land

Konkurrencerne blev skudt i gang onsdag d. 11. september og forløb over fire dage med deltagelse af 1.500 unge håndværkere fra 65 lande fordelt på 62 konkurrencer.

WorldSkills er Frankrigs tredje største event i år, kun overgået af OL og Tour de France. Til næste år er Danmark og MCH Messecenter Herning værter for EuroSkills 2025.

Også guld til dansk flisemurerlærling

Danmark vandt også en guldmedalje ved VM i Skills for første gang i 13 år. Det var dog ikke lokale folk, men Kristian Bak Hansen fra EUC Nord i Hjørring vandt guld i konkurrencen for flisemurere.

Birgitte Brunsgaard Jacobsen fra Himmerlands Erhvervs- og Gymnasieuddannelser vandt bronzemedalje i faget Landbrugsmaskinmekaniker.

Derudover modtager det danske Skillslandshold ”Medallion for Excellence” i 9 fag.

Se også