Jeg løber ikke af pladsen som borgmester

Et flertal i Kolding byråd har ’kuppet’ borgmesteren og indgået et forlig om budgettet for de kommende fire år – udenom borgmester Knud Erik Langhoff. Vi har spurgt borgmesteren, hvordan han opfatter situationen – og om han forlader posten.

Borgmesteren Knud Erik Langhoff kan ikke fyres i løbet af valgperioden på fire år, siger loven. Men borgmesteren kan selv bede byrådet om at blive fri for at være borgmester, og det skal byrådet så godkende. Men det har Langhoff ingen planer om.
Det skete i Fredericia i januar, men ellers er det sjældent, at det sker.

Venstre, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF har indgået forlig om kommunens budget for de kommende fire år – udenom borgmester Knud Erik Langhoff. Vi har spurgt borgmesteren, hvordan han opfatter situationen – og om han forlader posten.

– Dine tidligere forligsfæller, som sikrede at du blev borgmester i 2021, dannede i forrige uge et forlig udenom dig. Kom det som en overraskelse?

– Det er klart, at det kom som en overraskelse. For det første, at SF og Socialdemokraterne gik til Venstre, men da også at Venstre lavede budgetaftale uden at reducere brandbeskatningen af virksomhederne, hvilket deres byrådsmedlem og folketingskandidat Tobias Jørgensen ellers havde lovet at Venstre ville gå foran i bestræbelserne for at nedsætte. Tobias må jo have glemt hvad han skrev i avisen for nogle få dage siden.

Stor aktivitet

– Hvad siger du til deres beskyldning om, at du ikke har været aktiv nok for at skabe udvikling i kommunen?

– Man skulle næsten tro, at jo oftere de fortæller det, jo mere tror de selv på det. Der sker rigtig meget i Kolding, bemærker borgmesteren.

– Vi har haft en historisk fremgang i befolkningstallet de seneste 2 år og 8 måneder med ca. 1.900 flere skatteborgere, hvilket er det dobbelte af, hvad vi voksede med i 2020 og 2021. Vi har i de seneste 2 år bygget rigtig mange boliger, plejecentre, daginstitutioner og selv skolebyggeri er udført. Vi bruger rigtig store beløb på forbedring af infrastruktur. Den 1. september i år startede 2.195 studerende i Campus Kolding, hvilket er 54% flere end året før. Vi har arbejdet hårdt på, og fået et rigtig godt samarbejde med samtlige uddannelsesinstitutioner, et samarbejde der netop er en af årsagerne til fremgang i Campus Kolding.

Gæld afviklet

– Har I ikke været enige om den politik, kommunen har ført? Fx at spare op, så økonomien var meget solid?

– De seneste to år har der været bred opbakning til budgettet, og ja der er afviklet gæld, hvilket også var nødvendigt fordi den samlede gæld i Kolding Kommune i årene fra januar 2010 til december 2021 voksede med mere end 400 mio. kr, svarende til gæld pr. borger fra 10.618 – 15.268 kr.

I foråret 2024 blev 23 ud af byrådets 25 medlemmer enige om budgetstrategien, den beslutning vi sammen traf der, løber nu 19 byrådsmedlemmer fra.

Venstre svigter erhverv med brandbeskatning

– Hvis økonomien ikke er grunden til, at flertallet går nye veje, hvad kan så være grunden?

– Det er ingen tvivl om, at Venstre, Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti og Dansk Folkeparti ikke ønsker at reducere den brandbeskatning erhvervsvirksomhederne i Kolding er udsat for. På grund af de nye ejendomsvurderinger eksploderer skatten, og går fra et samlet dækningsafgifts-niveau på ca. 49 mio. kr. årligt til ca. 78 mio. kr. altså en ekstra erhvervsskat på virksomhederne i Kolding på ca. 29 mio. kr. årligt.
At S og SF gerne lægger skat på erhvervsvirksomheder kommer ikke som en overraskelse for mig, men at Venstre ikke vil være medvirkende til at forbedre rammerne for erhvervsvirksomhederne i Kolding, kommer for mig som en kæmpe overraskelse.

Pengeforbrug vil få konsekvenser

– Det nye flertal bruger nu over 400 mio. kr. af kommunekassen. Anser du det for ansvarligt?

– Det er klart, at det ekstra kasseforbrug i årene fremover vil få konsekvenser, og kan komme til at medføre at vi skal ud i voldsomme sparerunder en gang i fremtiden.

– Ville du selv have foretaget nogle af de samme udgifter, hvis det gamle samarbejde havde fortsat?

– Det budget, der er afleveret af det nye firkløver, er dannet på basis af en skabelon, jeg udleverede på et møde onsdag den 4. 9. 2024. Rigtig mange af de rigtig gode forslag, der er i budgettet kommer fra skabelonen og er tilsvarende dem, vi har i vores eget budget.

Skuffet – ja

– Er du skuffet over, at de pågældende politikere gik bag ryggen på dig?

– Det vi være forkert af mig at påstå, at det ikke rammer, når det sker. Men det er også vigtigt at huske på, at i politik kan alt ske, også at man bliver faldet i ryggen. Kan man ikke leve med det, skal man holde sig ude af politik.

– Det konservative medlem fra Vamdrup, Freddy Christensen, har valgt at gå over til Venstre. Hvad siger du til det?

– Som jeg tidligere har udtalt, er jeg selvfølgelig ked af at Freddy har forladt os. Sådan er det, når et menneske som jeg i øvrigt syntes rigtig godt om, kommer mere på afstand i hverdagen.

Har du overvejet at gå af som borgmester?

– Jeg løber ikke af pladsen.

– Vil du stille op til næste valg?

– Jeg stiller op til næste valg, og er allerede udpeget som spidskandidat på den Konservative liste.

Se også