EU-politiker fra Jordrup er glad, for at EU giver lov til at bekæmpe ulve

Det vigtigste for mig er, at vi herhjemme får mulighed for at regulere ulven NU. Hellere i går end i dag, siger Asger Christensen, som fortsætter kampen mod ulvene.

– Endelig giver EU os mere frihed til at beskytte os mod ulven, siger Asger Christensen.

Han er medlem af Europa-Parlamentet, valgt af Venstre, og bor selv i Jordrup ved Lunderskov.

– Jeg har i mange år kæmpet i EU for at gøre det lettere at regulere den voldsomt stigende ulvebestand. Og nu bliver det formentlig endelig en realitet. Det har et flertal af EU’s medlemslande i hvert fald stemt for i sidste uge, siger han.

– Det har været en lang og sej kamp at vinde europæisk opbakning til at løsne EU’s beskyttelsesstatus for ulven, så vi kan få lov at regulere den, siger han.

Det har nemlig været sådan siden 1992, at ulvene var totalfredede af EU’s Habitatdirektiv. Det betyder, at EU har sat meget strenge krav til beskyttelse af ulven, da den var under det, der kaldes ”strengt beskyttet”.

– Men det er i min verden helt skævt, at man har haft et så ældgammelt og støvet direktiv liggende uden at forholde sig til virkeligheden i dag, hvor ulvebestanden er eksploderet. Der er akut brug for flere redskaber i værktøjskassen til at regulere ulven, mener Asger Christensen.

Nu er alle EU’s medlemslande – med undtagelse af Spanien og Irland – blevet enige om at ændre ulvens beskyttelsesstatus i EU. Det betyder, at ulvens beskyttelsesstatus går fra ”strengt beskyttet” til ”beskyttet”. Den lille ændring, vil gøre det nemmere at regulere ulvebestanden.

– Og det er der slet ingen tvivl om, at vi har voldsomt brug for i Danmark, fastslår Jordrup-politikeren, der også driver et landbrug.

– EU’s medlemslandes beslutning er et afgørende skridt i den rigtige retning mod en mere nutidig og fornuftig håndtering af ulve.

Ulve på egnen

Flere bilister og cyklister har set op til tre ulve i området mellem Christiansfeld og Taps.

Den 16. april fortalte John Jensen, Vonsild, til Fællesavisen, at han dagen før havde mødt en ulv på cyklestien nord for Christiansfeld.

Jørn Larsen, Fovslet, så to ulve, da han var på vej til Arla i Christiansfeld ugen før.

Den 15. april -23 blev en ulv set og fotograferet ved den trafikerede Fredericiavej i den sydlige del af Vejle. Dagen efter dræbte den et får hos en fåreavler i Grindsted. Naturstyrelsen har bekræftet, at der er tale om en ung hanulv født i 2022, som var blevet mærket i Skjern.

I 2023 var bestanden vokset til 52 ulve i Jylland. Men i 2024 vurderes den til mellem 30-40. En meningsmåling i 2018 viste, at der var flest på Sjælland, der ønskede, at ulven skulle kunne færdes frit og ikke måtte skydes. En kommentar på Facebook lød: ”Jeg synes, vi skal udsætte ulve på Sjælland, så de også kan få glæde af biodiversiteten…”

Se også