Kommunens administration måtte lægge sig fladt ned og beklage mangel i lokalplan

Det var kommunens administration, der var skyld i, at Planklagenævnet ikke kunne acceptere kommunens lokalplan for et nyt boligområde i Sjølund.

Sagen kort fortalt: Danish Agro har investeret 8 millioner kroner i at mindske støj og støv fra kornfabrikken i 2022 efter gentagne klager fra de nærmeste naboer. En nabo er imidlertid ikke tilfreds og har derfor klaget over lokalplanen for et nyt boligområde, som muligvis kan generes af støj og støv fra fabrikken. Da kommunen har glemt at undersøge dette, har Planklagenævnet stoppet lokalplanen.

SJØLUND: Repræsentanter fra Kolding Kommunes administration måtte åbenbart lægge sig fladt ned og beklage, at der var fejlet, da sagen omkring Planklagenævnets ophævelse af et lokalplanforslag omfattende 16 nye boliger i Sjølund var til behandling i udvalget Plan og Teknik.

Som tidligere omtalt, så kom sagen til åben behandling i udvalget efter krav fra Molle Lykke Nielsen (DF).
Det skyldtes, at det var kommet ham for øre, at der verserede en ”lukket” sag i det indre kommunale system omhandlende alvorlige mangler i lokalplanen.

Det var også kommet Molle Lykke Nielsen for øre, at sagen var så alvorlig, at Planklagenævnet havde valgt at ophæve lokalplanen.

Sagen var rejst af en beboer i landsbyen, som gennem mange år har været plaget støj- og støvgener fra den store virksomhed, Danish Agro i Sjølund.

Kræver konkret undersøgelse

Vedkommende borger havde rettet henvendelse til Planklagenævnet, fordi de 16 nye boliger i Sjølund også får Danish Agro som nabo.

Borgeren gjorde opmærksom på, at der ikke fra kommunens side i lokalplanforslaget var taget høje for eventuelle støj- og støvgener netop fra Danish Agro. Og det viste sig, at beboeren havde ret. Kommunen havde simpelthen helt undladt – eller glemt – at foretage undersøgelser i denne retning.

Molle Lykke Nielsen (DF) forlangte, at den interne sag kom til behandling i Plan og Teknik udvalget.

Det betyder, at lokalplanen nu er taget af bordet – foreløbigt indtil kommunen har gjort, hvad den har pligt til, og indtil Planklagenævnet har godkendt, at lokalplanen også omhandler en konkret undersøgelse, om det nye boligområde kan risikere at blive belastet af støj og støv fra naboen, Danish Agro.

Klokkeklar ommer

Derfor er der nu ingen vej udenom. Der er for kommunen tale om en klokkeklar ommer. Kommunen skal derfor nu i gang med at lave den krævede undersøgelse, og før det er sket, bliver der ikke tale om nogen lokalplan for de 16 nye boliger i Sjølund, som private aktører i landsbyen vil bygge.

/seb

Støj og støvgenerne skyldes bl.a., at virksomheden benytter en meget kraftig såsædsrenser. Desuden er der en del trafik med lastvogne. Det er nødvendigt for at drive virksomheden. Problemet er blot, at der ligger en række boliger i nærheden.
Revner i huse: Som tidligere omtalt, slår husene på Silovej synlige revner. Blandt andet er en tidligere stationsbygning, som ligger som genbo til virksomheden, hårdt ramt. Ejeren siger, at revnerne er af nyere dato og er ikke tvivl om, at den tunge lastvognstrafik og vibrationer fra maskinen, som Danish Agro selv betegner som verdens største såsædsrenser, bærer skylden.
Se også