Hver 5. er bekymret over fødevarepriserne

Fødevarerne er nu i gennemsnit 22 % dyrere end i januar 2022, hvor inflationen for alvor begyndte at stige.

Vi skal alle skal have mad på bordet, og vi ser desværre en stor bekymring blandt mange forbrugere som følge af de høje priser, siger Ida Marie Moesby.

Stigende fødevarepriser gør hver 5. dansker bekymret, om de har råd til at købe den nødvendige mængde mad. For at spare på madbudgettet går et overvældende flertal af danskerne – hele 72 % – efter varer på tilbud.

Selvom gratis madhjælp stadig bærer et vist tabu, overvejer flere unge at søge gratis madhjælp.
42 % af danskerne svarer, at de er blevet mere prisbevidste de seneste to år. Mere end hver tredje dansker har inden for de seneste to år reduceret deres madspild som følge af de stigende fødevarepriser, afslører en ny undersøgelse fra YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad.

Hvorfor bliver priserne ved med at stige?

Priserne på fødevarer bliver fortsat ved med at stige, selvom energipriserne og inflationen generelt er kommet under kontrol. Fødevarerne er nu i gennemsnit 22 % dyrere i forhold til januar 2022, hvor inflationen for alvor begyndte at stige.

Den nye undersøgelse fra viser, at danskerne er bekymrede over stigende fødevarepriser.

Den første undersøgelse af samme slags blev lavet af YouGov for Nordea og Stop Spild Af Mad i 2022.
Tovholder på undersøgelsen, Ida Marie Moesby, er forbrugerøkonom hos Nordea. Hun var Berlingskes Talent 100 i 2023 og er medlem af Advisory Board i foreningen Stop Spild Af Mad. Hun siger:

”De stigende fødevarepriser kan mærkes i alle hjem, men især dem med en presset pengepung får det svært, når det bliver dyrere at købe de helt basale fødevarer. Vi skal alle skal have mad på bordet, og vi ser desværre en stor bekymring blandt mange forbrugere som følge af de høje priser, siger Ida Marie Moesby.

Smid ikke mad ud

“Det er nye tider og det er ret alarmerende at se, at hver 5. dansker er bekymret over at have råd til at købe den nødvendige mængde mad – og flere unge overvejer at søge gratis madhjælp,” siger bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad, Selina Juul:

”Det harmonerer ikke med at der fortsat ifølge Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri i Danmark årligt smides 873.014 tons god spiselig mad ud.”

Flere sparer på madbudgettet

For at spare på madbudgettet går 72 % af danskerne efter varer på tilbud, 58 % af danskerne kigger i tilbudsaviser – og det er især kvinder og folk fra Nordjylland – og 48 % af danskerne skriver indkøbsseddel.
Flere unge overvejer at søge gratis madhjælp: 14 % blandt de 18-29-årige svarer, at de endnu ikke har søgt gratis madhjælp, men overvejer at gøre det.

15 % blandt de 18-25-årige har søgt gratis madhjælp – og flere midtjyder har søgt gratis madhjælp end i resten af landet.

Flov at søge hjælp

Danskerne, som har benyttet sig af gratis madhjælp, synes i højere grad, at det er pinligt, end dem som ikke har eller har haft dette behov.

Kun 16% af danskerne synes, at det er pinligt at søge gratis madhjælp. Men 59 % af dem, der har søgt om hjælp, synes det er pinligt.

Danskerne er blevet mere prisbevidste

42 % af danskerne svarer, at de i høj eller meget høj grad er blevet mere prisbevidste de seneste to år.
Mere end hver tredje (36 %) svarer “i høj grad” eller ”meget høj grad” at de stigende fødevarepriser de seneste to år har fået dem til at minimere deres madspild.

Når januar melder sig, og pengepungen føles lidt slankere, er det guld værd at have gemt nogle af de gode julerester. De kan forvandles til hurtige og budgetvenlige måltider – og måske endda kombineres med sunde ingredienser. En rest flæskesteg kan fx. gøre underværker i en frisk salat eller et pitabrød.

Se også