Holgers 50 år med taxa- og buskørsel i Christiansfeld

Holger med slips og lyserød skjorte (der var højeste mode i 1975) som charterbuschauffør for Tjæreborg Rejser.

Gennem et halvt århundrede har Holger Kragh Larsen – af de fleste sikkert bedst kendt som Taxa Holger – kørt taxa og buskørsel for et par generationer, og ofte har han underholdt sine passagerer med sang. 

Holger er tilflytter til Sønderjylland. Han er nemlig rundet af ægte nordjysk sandjord og kom i befrielsesåret 1945 til verden på en lille gård oppe i det vindblæste Thy nær Hanstholm og det store Vesterhav. Ikke langt fra fødegården boede bedsteforældrene i Vigsø, hvis gård senere blev ombygget til lejrskole. Ved en lejlighed kørte Holger en flok skolebørn hele vejen derop, så de kunne gå på skattejagt nede på stranden, hvor den ene Olsen Bandefilm blev indspillet.

I 1967 blev unge Holger revet op med rode og indkaldt for at tjene i Dronningens Livvagt. – I stedet for skulle kravle rundt i grøfter og hegn, fik jeg heldigvis tjansen som motorordonans og kunne futte rundt på en motorcykel, fortæller Holger med et stort smil.

Med sirlig håndskrift blev den første taxatur for Viggos Lillebiler noteret i kørselsbogen.


Den første taxatur å æ Feld

I 1971 begyndte Holger at køre for Viggos Lillebiler i Christiansfeld. Han har endnu gemt sin afregningsseddel for den første køretur, der gik fra det, som dengang kaldtes Alderdomshjemmet i Christiansfeld og op til Taps. En tur, der kostede kunden den formidable sum af 7,- kr! 

Jeg spørger Holger, hvad forskellen var på at køre taxa og lillebil? – Jo, en taxa var altid udstyret med et taxameter og kørte typisk inde i byerne, men ude på landet og i de mindre byer blev kunderne kørt rundt i en såkaldt lillebil, der ikke behøvede at være udstyret med taxameter indtil 1973, da taxametre også blev et lovkrav i lillebilerne, hvorefter udtrykket forsvandt, fortæller Holger.

Charterture med bus syd- og nordpå

Ind imellem kørte Holger dog også solhungrende danske turister sydpå for Tjæreborg Rejser til Grækenland. I Sommeren 1975 nåede han næsten at runde 80.000 kilometer frem og tilbage til Grækenland, men det blev nu også til et par ture op til midnatssolen i Lapland. Allerede dengang begyndte han at underholde passagerne med sine sanggaver, så turene ikke føltes så lange, fortæller Holger, mens han bladrer rundt i sine håndskrevne dagbøger med utallige fotos og minder fra dengang.

Frisk ung mand på 75 år klar til at rykke ud med taxaen.

Selvstændig i 1996

Efter 25 års ansættelse overtog Holger i 1996 Viggo og Anne-Maries Taxa og blev selvstændig. I mange år holdt firmaet til i et lokale i Kongensgade med 8 taxabiler og et par minibusser til rådighed indtil omkring 2017. I dag styrer Holger firmaet fra hjemmet på 10. Juli Vej.

Kendt fra TV

I 1990’erne blev Holger nærmest verdensberømt i Syd- og Sønderjylland som den syngende buschauffør, efter at TV Syd havde lavet et indslag om ham, hvor han underholder skolebørn og voksne på sine bus- og taxature. Men jeg husker også Holger fra den sidste vinfestival her i Christiansfeld, da lyset den sidste aften egentlig skulle slukkes ved midnatstid – men nogle af de tiloversblevne spurgte Holger, om han da ikke kunne synge en sang eller to for dem? Holger rødmer lidt, da jeg minder ham om den begivenhed og svarer: – Jo, jeg blev vist ved med at optræde som en anden Holger Fællessanger den nat til henad klokken to, men da var den sidste flaske vin også drukket!

Mange kilometer endnu

Trods 50-års jubilæet den 30. januar og sine 75 somre på bagen håber Holger, at han stadig har mange kilometer i sig endnu. Han har selvfølgelig ikke tal på, hvor mange det hidtil er blevet til gennem alle årene, men slutter eftertænksom vores lille snak med ordene: – Sammenlagt er det jo nok blevet til adskillige ture rundt om jorden og sikkert også et par stykker frem og tilbage til månen!

Af Lars Østergaard Jensen

Se også