Hurtigere hjælp til Hejls/Hejlsminde

Hejlsminde-området og Hejls får nu hurtigere hjælp fra Fjelstrup, hvis uheldet er ude. (Foto: sebro-press).

Af Svend Erik Brodersen

journalist (DJ)

HEJLS/HEJLSMINDE: Det har knebet for ambulancen at nå hurtigt nok frem ved 112-opkald til Hejls og Hejlsminde. Men det er der nu rådet bod på. Når ambulancen kaldes, så rykker Fjelstrups akutbil samtidig ud bemandet med to til tre uddannede nødbehandlere ombord.

Det betyder, at borgerne i Hejlsminde/Hejls-området er sikret hurtig hjælp, selv om ambulancen skulle være længe undervejs. Kørevejen fra Fjelstrup er nemlig væsentligt kortere og dermed hurtigere, end  ambulancen er, som enten skal komme fra Kolding eller Haderslev – eller måske endnu længere væk fra, hvis der ikke er ledige ambulancer.

Og netop til Hejls-Hejlsminde-området, med tilstødende store sommerhusområder, er der ifølge en rapport fra Region Syddanmark over respons-tider (ventetider) på ambulancerne ofte lang ventetid.

Og de frivillige nødbehandlere fra Fjelstrup kan hjælpe mere, end du nok tror. Finn Schmidt, der er aktiv nødbehandaler ved akutbilen i Fjelstrup, fortæller, at nødbehandlerne er uddannet af regionen med opfølgende kurser i udvidet førstehjælp. Det betyder, at de kan give professionel livreddende hjælp. De kan fx genoplive ved hjertestop. De kan lægge halskrave ved uheld, og de kan suge blokerede luftveje fri. Og så kan – og må de – førstebehandle med medicin blandt andre hos KOL-patienter og ved farlige hævelser i forbindelse med stik fra insekter. Og så kan de ikke mindst skabe tryghed, indtil ambulancen når frem.

Også hurtige brandbiler

Hejlsminde by og dele af Hejls-området med de store sommerhusområder får også nu hurtigere hjælp, når der er brug for brandbiler eller redningskøretøjer.

Det skyldes en ny lov som siger, at alle borgere, uanset hvor de bor, nu har krav på at få hjælpen fra nærmeste brandstation.

Det betyder, at man har måttet lave om på de tidligere lokale sluknings-grænser, der stort set fulgte kommunegrænserne. Når uheldet er ude i Hejlsminde-området i form af ildløs eller ulykker fx med fastklemte, så kommer hjælpen fra Fjelstrup i stedet for tidligere fra Tyrstrup (Christiansfeld). Hejls by bliver dog fortsat betjent fra TrekantBrand Station Tyrstrup – Tyrstrup Frivillige Brandværn – som er nærmeste brandvæsen.

Se også