Kegleklubben tager kegler for de ældre

En eftermiddag i Christiansfeld Kegleklub. Fra venstre: Finn Frederiksen, Karen Bertelsen, Hans Karl Marcussen, Arne Holgaard, Holger Fischer, Bodil Fischer og Rita Rasmussen.

Lyden af rullende kugler er karakteristisk for Albert Hall i Cuben, hvor Christiansfeld Kegleklub holder til. Her samles ældre mennesker til spil og samvær. Også Rita Rasmussen.

Af Kirstine Høj

Alle hverdage er der gang i keglingbanerne i Albert Hall i Cuben i Christiansfeld. Der spilles i to timer ad gangen. Ugen igennem drysser nogle af Christiansfeld Kegleklubs 240 medlemmer ind. De har tidligere været oppe på 270 medlemmer.

Kønsfordelingen er næsten lige med 110 kvinder og 130 mænd. Klubben er typisk for pensionister og efterlønnere og folk over 55 år.

Foran to af banerne er der et gult stativ, som man kan lægge kuglerne på og lade dem trille mod keglerne. På de to andre er der ikke.

85-årige Rita Rasmussen er et af medlemmerne i klubben, og hun spiller kegling hver tirsdag eftermiddag. 

»Det er godt at være i fællesskab med andre pensionister. Vi sidder ikke bare derhjemme alene hele dagen,« siger hun. 

Alberts engagement

Rita har været med i klubben siden 1994, og dengang spilledes der under Ældre Sagen. Først i 1997 blev Christiansfeld Kegleklub stiftet. Før var faciliteterne i Vonsild. I 2003 blev keglehallen i Christiansfeld bygget. Der var 235 medlemmer i klubben, da Cuben blev bygget.

Rita Rasmussen kom med i klubben, efter hun havde snakket med et andet medlem af klubben, som syntes, at hun skulle være med. Hun husker ikke, om det var Albert Højgaard eller en anden. 

Kegleanlægget hedder Albert Hall netop efter Albert Højgaard, som døde for godt et år siden den 31. december 2020. Han fik byrådet overbevist om, at Cuben også skulle have en keglehal. Albert Højgaard blev udnævnt til æresmedlem af Christiansfeld Kegleklub, da han i 2007 stoppede som formand. 

Ritas aktive pensionistliv

Rita Rasmussen synes, at det er dejligt at gå til kegling. 

»Jeg har også været med i pokalturnering. Der har jeg fået både guld, bronze og sølv. Så blev jeg syg med blodpropper i august 2018 og kunne ikke længere være med i turneringer. I dag har jeg det godt, men kniber med at huske navne,« siger hun. 

Rita Rasmussen har ingen planer om at stoppe med at spille kegling, og hun vil blive ved lige så længe, det er muligt for hende. 

»Det er også meget med samværet og hyggen. Vi skiftes til at have kage hjemmefra, og vi drikker kaffe sammen,« siger hun.

Rita er ikke kun aktiv i Christiansfeld Kegleklub: Sammen med en anden kvinde står hun for kortspil i Seniorhuset.

Med i turneringer

Christiansfeld Kegleklub er repræsenteret med otte hold i Jysk Ældre Kegleturnering, hvor der er fire på hvert hold. Der spilles som oftest turnering i Syd- og Sønderjylland. De seks turneringsrunder ligger med tre i efteråret og tre i foråret. 

I bowling er der huller i kuglerne, og i kegling er der ikke huller i kuglerne. Kuglen i kegling er også lidt mindre end en bowlingkugle. Keglebanen er buet og lidt høj ude i siderne, og i bowling skyder man midt på banen. 

Mandag den 29. november til onsdag den 1. december er der juleturnering for Christiansfeld Kegleklubs egne medlemmer. Onsdag eftermiddag er der finale. 

Sidste spilledag i kegleklubben er fredag den 17. december. Første spilledag i det nye år er mandag den 3. januar. 

Vil man gerne være med, kan man kontakte en fra bestyrelsen. Kontaktoplysningerne er at finde på christiansfeld-kegleklub.dk
Medlemskab koster 400 kroner for en sæson, som varer fra 10. august til 1. maj. 

Se også