Kæmper for at få en købmandsbutik til landsbyen

Af Svend Erik Brodersen, journalist (DJ)

ANDST: Der er mange borgere i Andst, som har sat næsen op efter snart igen at få en købmandsforretning i byen. Men det kniber med at få skrabet penge nok sammen til den nye butik. Men der kæmpes for idéen.


Det er nu godt et år siden, at landsbyen mellem Lunderskov og Vejen mistede sin købmandsbutik. En gruppe borgere, Købmandsgruppen – siden med opbakning fra lokalrådet, har kæmpet for at byen igen kan få sin egen købmandsforretning. Et nært forestående møde med købmandskæden Dagrofa kan rykke projektet nærmere.
Gruppen går efter at samle tre millioner kroner ind til en nybygget butik. Sognet har 1500 indbyggere. Heraf 600 inden for byskiltene. Foreløbig har 290 givet tilsagn om tilsammen 2,1 millioner kroner til projektet. En ny købmandsbutik i Andst er anslået til at koste ni millioner kroner!
Bent Jørgensen fra Købmandsgruppen fastslår, at man bestemt ikke har opgivet igen at få sin egen købmandsbutik:
– Men indrømmet, vi kunne da godt ønske, at vi havde flere penge. For jo flere penge vi får ind, jo billigere husleje kan vi tilbyde købmanden i den nye butik, siger Bent Jørgensen til avisen.
Folketinget har afsat penge, så landsbyer uden købmandsbutik kan søge et tilskud op til 600.000 kroner. Og fra Andst kan der ventes en ansøgning. Endvidere vil man søge økonomisk støtte hos fonde.
I nabosognet, Gesten, er det lykkedes, at få tilsagn om 3,5 millioner kroner i støtte til ny købmandsbutik. Og det har givet gruppen i Andst blod på tanden. I Andst overvejer man, som i Gesten, også at stemme dørklokker for at nå målet med tre millioner kroner i egenkapital. Det med dørklokkerne har Andst-folkene dog endnu ikke taget stilling til:
– Det kræver overvejelse. Nogle kan måske finde, at en sådan fremgangsmåde er for påtrængende, forklarer Bent Jørgensen.
Hvis det lykkes at skaffe midler nok, og hvis Dagrofa bakker op, så skal landsbyens nye købmandsbutik bygges på et areal, der ligger ved hovedvej rute 32, Kolding – Ribe.
Bent Jørgensen fortæller, at der er aftale med en lokal landmand om, at arealet kan erhverves til en fornuftig pris.
Ud over Bent Jørgensen består Købmandsgruppen også af Michael Pedersen, Laurids Schelde, Simon Toft Jensen, Bjarne Brændgaard, Jens Johansen og Knud Hansen.

Læs de friske nyheder hver dag på Fællesavisen.dk
for Christiansfeld, Lunderskov og Vamdrup.

HAR DU EN NYHED?
Ring til webmaster, journalist Sv.E. Brodersen tlf. 2076 1253.