Nanna og Jesper er klar til jordbærsæson med ’Jive’ og ’Faith’

Jesper og Nanna med deres mark med jordbærplanter og Lillebælt i baggrunden.

På Kobbersted Jordbær tripper man efter snart at kunne slå dørene op til selv-pluk kunder. Om 8-10 dage kan det gå løs, hvis vejret arter sig. Det vil sige lidt regn og masser af sol.

Det er Jesper Outzen og hans hustru Nanna, der står og tripper lidt. Det er første år, hvor de står for det hele selv, og samtidig er jordbærarealet udvidet med en halv hektar til nu samlet en hektar, der svarer til 10.000 kvadratmeter.

”Sidste år havde vi marken sammen med Per og Ingeborg. De har igennem 19 år haft jordbærmarken med selvpluk,” fortæller Jesper og Nanna. ”De ville imidlertid gerne stoppe med det store arbejde, som jordbærproduktion også er.”

Familietradition

Sidste år oplevede Jesper og Nanna en rigtig god sæson med glade mennesker, hvor det for nogen nærmest er en familietradion at komme ud og plukke jordbær sammen.

”Vi havde en lille undersøgelse på vores hjemmeside,” fortæller Jesper. ”80 procent af gæsterne har været her før, så mange kommer igen og igen.”

Selvom Per og Ingeborg ikke længere er en del af jordbærproduktionen, bor de stadig som naboer til jordbærmarken. ”Det betyder, at vi har nogen, vi kan spørge til råds, og vi skal ikke ud og have fat i dyre konsulenter,” siger Nanna.

Nogle af Nanna og Jespers jordbær er godt på vej.

Stejl læringskurve

”Vi har ingen landbrugserfaring,” fortsætter hun, ”så læringskurven er stejl.” Nanna har dog et traktorkørekort, så det er hende, der håndterer traktoren, de har købt af Per og Ingeborg.

Traktoren er ikke mindst i brug, når der med en maskine skal fordeles halm ud over stierne mellem jordbærrækkerne. Selv med hjælp fra traktoren er det hårdt arbejde, da halmen skal rettes til bagefter. Parret kan nemt komme op på 23-24.000 skridt på en dag i marken.

Jive og Faith

Der har som nævnt været jordbærmark på stedet i mange år, men det er ikke de samme planter. Jordbærplanter holder i tre år, og herefter skal der plantes nye. Parret har en halv hektar med ”gamle planter”, der nu er højtydende og bærer flotte bær. Arten her har navn som dansen, Jive.

På en halv hektar står række efter række af nye planter, der er på vej og derfor ikke helt så højtydende i år. Denne art bærer det lovende navn Faith.

”Man kan ikke bare smide sig på sofaen, når man har at gøre med jordbær,” fortæller Jesper. I år har planterne nogle gange måttet vandes. De skal gåes efter for ukrudt, og der skal fordeles halm imellem rækkerne. Og det er en hektar jordbærmark.

Kobbersted Jordbær med de nye planter til højre og de gamle rækker til venstre

Efterårsrengøring

Så er der den store efterårsrengøring, hvor der bliver gået til den med ukrudtsbekæmpelse. Her vil dette sige håndarbejde og hakkejern, hvor man skal ind mellem de enkelte planter og fjerne ukrudt. ”En enkelt række kan nemt tage to timer at rengøre,” fortæller Jesper.

”Man skal være glad for at komme ud i den friske luft,” supplerer Nanna, der nogle dage efter timer i marken, kan mærke kroppens muskler på en helt anden måde end til daglig.

Familiested

Nanna og Jesper bor også privat på Kobbersted Vej. De har to sønner på fem og otte år.
”Det er nærmest et familiested,” smiler Nanna. ”Vi bor i farfars aftægtshus, mine forældre, Erik og Helle, bor et par huse væk, og imellem os bor min søster.”

Nanna arbejder med Ecommerce, der er website-løsninger til e-handel, og med branding. Jesper er ansat som underviser ved IBA erhvervsakademi i Kolding samtidigt med, at han også er ansat ved Smart Learning i København. Her arbejder man med videre-uddannelse online.

Blodprop ved hjertet

Jesper er også en flittig benyttet foredragsholder over hele Danmark. Emnet er blandt andet Jespers egen hjertesygdom og takling af at være syg.

I 2017 blev han helt uventet ramt af en stor blodprop i hjertet. Selvom han var fysisk aktiv med bla. et par maratonløb bag sig, blev han blot 41 år gammel alligevel ramt af blodproppen og måtte pludselig se sig selv som ”kronisk syg hjertepatient.”

Han har siden forsøgt at vende dette til noget positivt. ”Man kan kun være kronisk syg, når man er i live,” er en af hans tilgange til sin sygdom. Gennem sine foredrag håber Jesper at kunne advare andre og give dem inspiration til at passe på sig selv i tide.

Selv har Jesper fuldstændigt lagt sit liv om. Han forsøger at udforske og udfordre sin sygdom. Jesper er tennistræner. Han har siden den 1. juli 2020 løbet hver eneste dag. Dette er blevet til 717 løbeture i nærområdet.

Jespers far døde af en kræftsygdom som 66-årig. Da man i år skulle markere hans 70 års fødselsdag, løb Jesper 18 gange en fastlagt rute i området. Det blev den dag til 46,35 kilometer, hvor han dermed lavede en indsamling til Hjerteforeningen.

Selvpluk med mere

Jesper og Nanna producerer udelukkende jordbær til selvpluk. Der er således ingen plukkere ansat. Dog forsøger de sig med ”click and collect”. Man kan bestille bakker med jordbær, som så plukkes og gøres klar af Jesper eller Nanna.

”Vi har åbent dagligt i sæsonen fra klokken 14 til 18, hvor den ene af os også selv vil være tilstede. Der kommer til at stå en lille vogn for enden af marken. Her kan man købe bakker til plukningen, men de fleste har deres egne med,” fortæller Nanna.

Der er parkeringsmulighed langs med marken.

Prisen er 30 kr for 1 kg selvpluk og 40 kr for 500 gram click and collect.

Sæsonen begynder om 8-10 dage og varer så omkring tre uger. Allerede nu kan parret se øget aktivitet på deres hjemmeside kobberstedjordbær.dk.

”Og jordbær er også dér med ’æ’,” minder Jesper om.

Se også