Christiansfeld Kegleforening fejrer 25 år ved generalforsamling

Emil Andersen blev formand for kegleklubben i 2020.

Når Christiansfeld Kegleklub den 12. august holder generalforsamling, kan de 228 medlemmer også fejre 25 års jubilæum.

Christiansfeld Kegleklub opstod i 1997 på initiativ af Thomas Verner Lund.
De første år tog medlemmerne fortsat til KIF i Kolding for at spille kegler. Men da sportshallen Cuben blev oprettet i Christiansfeld i 2003, blev der også oprettet en keglebane. Det skyldtes ikke mindst klubbens daværende formand Albert Højgaard Jensen. Og til ære for sidstnævnte blev banen kaldt ”Albert Hall”.

Efter Albert Højgaard blev Asbjørn Kjelde formand i 13 år, hvorefter han gik af og blev udnævnt til æresmedlem.

Ny formand i 2021

I 2021 overtog den nuværende formand, Emil Andersen, Hejls. Han havde allerede været med i foreningen siden 2015 og siddet i bestyrelsen et par år, da han blev formand.
Emil Andersen kommer oprindeligt fra Fyn og har været brugsuddeler og købmand. Han har også været rejsende, og er stadig deltidsansat i en slægtsforsknings-virksomhed i Viborg.

Det vil sige, at han er med til at grave i de forskellige slægters historie, som ofte kan føres meget langt tilbage, når man blot ved, hvor man skal søge oplysninger. Emil tager også ud og interviewer nulevende familiemedlemmer, når der skal udarbejdes slægtsbøger.

Han og hans hustru Elin boede tidligere i Brandsøre, men flyttede til Vargårdevej i Hejls, hvor de nu bor.

De har to børn, men desværre ikke lige i nærheden. Datteren Dorthe bor i dag i USA og sønnen Christian er landmand i Rusland.

Ikke som bowling

Kegling er ikke det samme som bowling. Sporten kommer fra Tyskland og er derfor mest udbredt i Sønderjylland.

Foreningen Jysk Ældrekegling, hvor af størstedelen af medlemmerne bor i den sydlige del af Jylland, udgør ca. 40 pct. af Dansk Kegle Unions medlemmer, fortæller Emil Andersen, som også er formand for Jysk Ældrekegling.

– Kuglerne i kegling er mindre end i bowling, og der er ikke hul i kuglen. Desuden kaster man på en anden måde. Mens man i bowling kaster ligeud, skal man i kegling forsøge at kaste kuglen i en bue for at tage kegler, forklarer Emil Andersen.

En seniorforening

Fra starten er foreningen først og fremmest baseret på aktiviteter for pensionister og efterlønnere, som samles for at dyrke spillets glæder og det sociale samvær – herunder juleturnering, juleafslutningsfest samt ”Tak for i vinter” afslutningsfest i maj.

Man skal derfor være fyldt 55 år for at blive medlem af foreningen. Foruden ugentlige træningstimer har foreningen deltaget med helt op til 11 hold i den syd- og sønderjyske ”Ældre Kegler”-turnering med hold i næsten alle rækker fra 1. division til serie 3.

I den seneste sæson har klubben haft 8 hold fra serie 1 til serie 6, idet divisionerne er afskaffet.

Man deltager desuden i Sønderjysk Pokalmesterskab, DM for hold og DM for individuelle.

Se også