Mit livs bedste beslutning!

Pia har været købmand i Sommersted i 5 år.

Pia og Danny arbejder fint sammen som mor og søn.

Mange af byens borgere sagde ja tak, da Pia Dam Sønderby og Danny Sørensen gav gratis pølser i anledningen af købmandens 5 års fødselsdag.

I mange små byer oplever man butiksdød, men ikke i Sommersted. Her kunne byens købmand fejre 5-års fødselsdag d. 3. august.

Manglede en købmand

Succesen er ikke til at tage fejl af, men helt anderledes så det ud for 5 år siden.

Sommersted havde nemlig haft købmand i mange år, men det blev ændret på en nat i 2014. Ved købmanden var der en bankautomat fra Danske Bank, som blev sprængt i stykker. Det gik hårdt ud over butikken, som måtte lukke. Det betød, at der i 3 år ikke var nogen købmand, og det var et stort savn i byen.

Men så var der nogle folk i byen, der besluttede sig for at gøre noget ved sagen. Der blev indkaldt til borgermøde med opfordring til at investere i at få bygget en købmandsbutik op igen. Mange, både erhvervsfolk og byens borgere, gav deres tilsagn og investerede – selv om de fik at vide, at de ikke kunne være sikre på at få deres penge igen. Arbejdet gik i gang, og det gjorde også jagten på at få en ny købmand.

Mor og søn

Pias mand, Søren, var revisor i Sommersted og investerede også i den nye butik. Han fik at vide, at de manglede en købmand. Han kunne så fortælle, at hans kæreste var købmand, og det vakte interesse. Pia og sønnen Danny tog ud og så på stedet – og deltog også i borgermøder om projektet.

– Tanken om at blive selvstændig og starte butikken tiltalte mig ret kraftigt, selv om jeg ikke havde prøvet det før, fortæller Pia. Jeg havde jo været butikschef i Fakta, men det var ikke det samme. Men da Danny sagde: ”Vi kan jo tage den sammen, gamle”, blev det alvor – og i dag, 5 år efter, er de to stadig i fuld gang i butikken.

D. 3. august 2017 åbnede butikken med Pia og Danny ved roret, og hun er meget glad for at have sin søn som partner: ”Selv om Danny og jeg er mor og søn, har vi et super parløb, og vi kan sagtens fortsætte med arbejde sammen,” siger hun.

En livsstil

At være købmand er ikke noget 37 timers job, og da jeg spørger ind til det, svarer Pia:

– Det er mange timer, men det er lige så meget en livsstil, og jeg brænder for det og har hjertet med i det. Men når det er ens livsværk og interesse, så føles det ikke så hårdt. Jeg glæder mig til at komme på arbejde.

At blive selvstændig og overtage butikken her er mit livs bedste beslutning – udover at få børn, siger Pia med et smil. Jeg har hjertet med i det, jeg laver. Når jeg gør noget, gør jeg det 100%. Jeg nyder at se, når folk står og snakker og går gerne ud med en kop kaffe eller sætter mig og snakker lidt med. Folk nyder at være her, og det kan jeg godt li’. Her skal man ikke være et nummer i rækken. Vi kan godt både snakke med kunderne og lave noget samtidig – og sådan skal det være.

Unge i butikken

Nogle af de ansatte er unge mennesker, og dem vil Pia gerne være en god chef for.

– Jeg er ikke den der chef, der er strid og råber – det er slet ikke mig. Jeg har en interesse i at hjælpe de unge godt på vej, og for dem er det ofte deres første møde med arbejdsmarkedet, og jeg vil gerne gøre det til en god oplevelse.

Fødselsdagen blev altså fejret med gratis mad fra en opstillet pølsevogn.

– Det var en dejlig måde at sige tak til byen for 5 dejlige år, og det var skønt at få så mange gode tilbagemeldinger fra folk og mærke, at de er glade for det, vi laver.

– Nogle gange skal man nive sig i armen, siger hun videre. Det har været en succes fra starten, og det kunne sagtens være gået den anden vej. Det er kun gået én vej, siden vi åbnede, og vi vækster hvert år, så noget må vi gøre rigtigt. Men jeg synes også, vi har et godt fundament. Vi vil gerne have det, som folk efterspørger, så vi forsøger at skræddersy sortimentet til byen.
Pia bor i dag i Sommersted med sin mand, Søren Sørenby, og de deltager aktivt i byens foreningsliv og aktiviteter.

Hun fortryder ikke sit valg: ”Jeg er klar til 5 år mere,” slutter hun med et stort smil.

Af Eilis Jokszies

Se også