Fandt klenodie i tilmalet skab

Kunstneren Birte Refshauge Nørup udstiller de næste tre måneder i Tyrstrup Sognehus.

Den mindst 150 år gamle æske med ”mannakorn”.

Birte Refshauge Nørup voksede op på Skovly i den nordlige udkant af Christiansfeld i en dejlig stor børneflok.

Forældrene var Jenny og Holger Refshauge. Birte blev uddannet i Callesens Farvehandel i Kongensgade 5 i Christiansfeld. Senere flyttede hun til Hedensted, hvor hun var selvstændig blomsterdekoratør. Da hun gik på efterløn, fik hun travlt med at genoptage malerarbejdet. Hun har udstillet på flere censurerede udstillinger.

Da hun blev bedt om at udstille i Tyrstrup Sognehus, tog hun bl.a. nogle billeder med, som har en særlig og lokal historie.

I en tilmalet skuffe i et skab, som Birte arvede fra sin bedstemor, og som også har tilhørt hendes oldemor, fandt man bl.a. en æske med gamle manna-korn. Det er små brikker med en forkortelse for et bibelvers. Fx Johs. 3,16. Tidligere brugte man i hjemmene i bl.a. Christiansfeld, at trække et sådant kort, for at få et visdomsord til dagen.

Birte Refshauge Nørup (th) taler med medlemmer af kunstudvalget ved ferniseringen i sognegården.

Sådanne brikker kan stadig købes hos forlaget ProRex, men skriften på Birtes kort er gotisk, og da denne skrift officielt blev afskaffet i 1875, kan brikkerne nemt være 150 år gamle.

– Jeg synes, det er hyggeligt at tænke på, at mine forfædres DNA findes på hver enkelt af de små brikker, siger Birte. Hun har anvendt brikkerne i en serie malerier, som hun kalder ”Manna fra himlen”.

De øvrige malerier er abstrakte naturbilleder med et skønt farvespil – for Birte Refshauges farveuddannelse fornægter sig ikke.

Se også