Brødremenigheden lægger op til spændende jubilæums program

To der står i spidsen for Brødremenigheden. Til venstre formanden, Kate Thomsen og til højre menighedens præst, Jørgen Bøytler – her ved Enkehuset, som hører til blandt menighedens og byens historiske bygninger. 

CHRISTIANSFELD: Den spændende historiske Unesco-by, Christiansfeld har i år 250-års jubilæum for grundlæggelsen. Og ifølge et foreløbigt program, som netop er præsenteret for kommunens kulturvalg, lægges der hen over året op til flere spændende markeringer.
To hoved arrangementer kommer i fokus. 1. april markeres datoen for selve nedlæggelserne af grundstenene til de fire første af byens historiske huse. Og 13. august lægges der op til fest. Det sker i forbindelse med menighedens årlige stiftelsesfest.
1. april inviteres alle ud til mindelunden, Christinero, hvor der vil finde en kort orientering sted om stedets historie. Herefter går alle i samlet flok ind til byen til kirkepladsen ved Brødremenighedens Kirke, hvor der holdes en kort højtidelighed. Derfra går turen videre til Prætorius-torvet, hvor der serveres øl/vand og pølser. Her vil deltagere også få et indtryk fra den gang håndværkerne startede byens grundlæggelse på en bar mark den 1. april for 250 år siden.

Højdepunktet

På selve stiftelsesdagen, den 13. august, lægges der – ifølge det foreløbige program – op til festgudstjeneste i menighedens kirke med efterfølgende spisning for indbudte gæster fra ind – og udland. Og samtidig med denne formelle festlighed, vil der også blive en folkelige fejring af jubilæet.
Det sker med række koncerter og andre musikalske oplevelser i løbet af året. Her arbejdes der fx på opførelse af et nyskrevet stykke jazzmusik med rødder i brødremenighedens musikarkiv.
Ligeledes arbejdes der i SMUK med en ny komposition af brødremenighedsmusik. Og der vil blive budt på orgelkoncerter, opførelse af Haydns ”Skabelsen” og andre spændende musikarrangementer.
Endvidere har Brødremenigheden i Christiansfeld og Museum Kolding også taget initiativ til udgivelsen af en ny tværfaglig antologi, hvor en række teologer, kirkehistorikere, historikere, byplanlæggere og arkitekter vil kaste nyt lys over forudsætningerne for byens grundlæggelse og konsolidering i årene herefter.

Byens historie kort

Byen Christiansfeld blev grundlagt i 1773, og optaget på UNESCOs verdensarvsliste i 2015, som et enestående eksempel på en Brødremenigheds by. Der blev i perioden 1720 til ca. 1810 bygget cirka 30 sådanne kolonier rundt omkring i andre lande, hvoraf de fleste stadig er eksisterende.
250 -års jubilæet anses for at blive en oplagt mulighed for at fokusere på samtiden for det slesvigske og danske samfund, som dannede ramme for byens grundlæggelse.
Antologiens artikler vil således også ud fra forskellige faglige tilgange og perspektiver undersøge Christiansfelds etablering. Hvordan blev initiativet fx. opfattet og modtaget af det omkringliggende samfund?

Allerede i forbindelse med anlæggelsen af byen fulgte der kendte og etablerede mønstre for, hvordan brødremenigheden anlagde byer og kolonier i andre lande. I denne forbindelse stilles der i dag spørgsmål ved om var der tale om en proces præget af brydninger og nyskabelser frem for kontinuitet, og om hvilke processer gik egentlig forud for etableringen af byen.
Kolding Kommune støtter markeringerne  af  jubilæet. / sebro.

Se også