Digital indsamling til de fattigste

Den 14. marts kommer der ingen og banker på din dør. Det har ellers været fast tradition siden slutningen af 90’erne, hvor Folkekirkens Nødhjælp har afholdt deres årlige sogneindsamling.

På grund af corona-pandemien må indsamlingsbøsserne i år blive i skabet – og i stedet opfordres vi til at støtte de fattigste digitalt.

»Det er rigtigt ærgerligt, at vi ikke kan gå rundt med indsamlingsbøtterne. Vi er altid blevet godt modtaget,  og mange har haft pengene parat. Men nu må vi tænke nyt. Vi går derfor nye veje,« siger Anne Mie Skak Johanson, sognepræst i Tyrstrup og Hjerndrup sogne.

I år bliver kirkens sogneindsamlingen digital. Det betyder, at der samles ind via links på Tyrstrup kirkes hjemmeside og kirkens Facebook. »Den vigtigste opgave er nu at orientere alle om denne nye form for indsamling og fortælle, hvor de relevante links findes«, siger Anne Mie. 

Heldigvis er danskerne ikke længere så uvante med det digitale. 

»Hele den danske befolkning er blevet mere fortrolig med de digitale medier det seneste år,« siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen. »Vi ser vores bedsteforældre på Zoom, og vores børn bevæger sig hjemmevante rundt på Teams. Derfor tror vi også på, at vi kan gøre hustandsindsamling digital«, fortsætter hun. 

Corona-pandemien har det seneste år givet nye udfordringer. Både herhjemme men ikke mindst i verdens fattigste lande, hvor nedlukninger har sendt endnu flere mennesker ud i sult og ekstrem fattigdom. 

Samtidig er konsekvenserne af klimaforandringerne stadig en realitet, som mennesker i Etiopien, Kenya og Nepal må forholde sig til hver dag. 

»Vi har mere end nogensinde brug for at stå sammen – også med verdens fattigste,« siger Birgitte Qvist-Sørensen. 

Generalsekretæren tror på, at resultatet kan blive bedre end sidste år, hvor Folkekirkens Nødhjælp var nødt til at aflyse den fysiske dør-til-dør-indsamling to dage før begivenheden. Med knap fem millioner kroner indsamlet digitalt blev resultatet næsten halveret i forhold til andre år. 

Se også