Hejls-spejderne kåret som »Årets Forening«

Godt lederskab og nytænkning bag succes i Hejls

Foto: Lasse Lagoni. Hejls Trop med beviset for kåringen som »Årets Forening« i Kolding Kommune, check og blomster.

Af Svend Erik Brodersen, journalist (DJ)

HEJLS: Hejls Trop – de blå spejdere i Hejls – er kåret som »Årets Forening 2020« i Kolding Kommune. Med den flotte titel, fulgte der også en check fra kommunen på 10.000 gode danske kroner.

Troppen er bestemt ikke kommet sovende til titlen. Udpegelsen som »Årets Forening« er sket i hård konkurrence med en række andre foreninger rundt om i kommunen. Godt lederskab, sammenhold og nytænkning liger bag titlen.

Valget på spejderne i Hejls faldt, fordi det på ganske få år er lykkedes at få i omegnen af 100 børn og unge med i spejderarbejdet. Ganske godt i betragtning af landsbyens størrelse.

Hejls Trop har base i en ældre, men ganske charmerede bygning midt i landsbyen:

– Vi har fået fortalt, at bygningen tidligere har været lokal brandstation, men mere ved vi ikke om husets fortid, fortæller gruppelederen for Hejls Trop, Anne Vittrup.

 Lige nu er et stort uderum på grunden uden om spejderhuset under opbygning. Blandt andet står et såkaldt mastesejl færdig. Og det samme med et shelter, bygget op i træ.

Anne Vittrup fortæller, at shelteret må benyttes af alle, også til overnatning. Der kræves blot forud en aftale.

Spejdere i mere end 50 år

Der har været spejdere i Hejls i mere end 50 år. Starten fandt sted i et kælderlokale under landsbyens skole. Hejls Trop startede i sin nuværende form for bare otte siden, ved at både nye og tidlige spejdere sammen besluttede, at der skulle gøres noget for landsbyens børn og unge:

– Den gang var der kun ledere og ingen »menige«. Men vi satte os målet at få 80 børn og unge med. Nogen syntes, det var helt ude i skoven, men nu er vi altså 100 medlemmer, fortæller Anne Vittrup.

Har lagt plejer i skuffen

Om opskriften til succesen fortæller Anne Vittrup:

– En første betingelse er et godt samarbejdende lederskab – og det har vi her i troppen. Vi valgte at starte op med de små micro-spejdere, og så hægtede vi efterhånden junior-spejdere og store spejdere på, så alle aldersgrupper nu er repræsenteret, fortæller hun videre.

Og for at fastholde skaren er det meget vigtigt, at tilbuddene til medlemmerne løbende byder på nye og uprøvede ting, og at der uddelegeres ansvar. Derfor: »Traditionerne har vi fastholdt, men »plejer« har vi lagt i skuffen, lyder det fra gruppelederen.«

Det er planen, at hele grunden ved spejderhuset skal gøres til et stort aktivt uderum. I den forbindelse er et udekøkken under opbygning. Det indrettes under et halvtag, som bygges ud fra spejderhuset:

– Og når det er færdigt, bliver der direkte adgang fra selve husets lokaler til køkkenet. Vi glæder os rigtigt meget til at få gang i køkkenet, føjer Anne Vittrup til.

– Og så fortæller hun, at spejderne i Hejls Trop efter aftale med kommunen netop har fået brugsret i 30 år over et tilstødende kommunalt ejet areal på tre hektar.

Støttes af fonde

Om økonomien bag det siger Anne Vittrup:

– Vi har et budget på omkring 500.000 kroner til uderummet med mere, men her er vi så heldige, at flere fonde velvilligt har støttet os. Og så har vi jo også lige fået penge fra kommunen, og det betyder, at vi påregner, at økonomien nu er så meget på plads, at vi kan gøre uderummet færdig, lyder det slutteligt fra Anne Vittrup om spejder succesen i landsbyen Hejls.

Se også