’Fint Vævet Land’ blev opført tre gange – og den var værd at vente på!

Kirkerummet dannede en flot ramme omkring koncerten.

Med et års forsinkelse kunne Tyrstrup Kirke endelig fejre 101-året for Sønderjyllands genforening i 2020 med et nykomponeret sang- og musikværk, der blev opført tre gange fredag, lørdag og søndag.

Organist i Tyrstrup Kirke, Karin Mølbak Jensen fortæller, at ideen til genforeningskoncerten er affødt af Kong Christian X´s ridt over grænsen ved Frederikshøj nord for Christiansfeld den 10. juli i 1920 og majestætens besøg i Tyrstrup Kirke. Det historiske op til det markante i fejringen af Genforeningen kan bedst udtrykkes gennem sang og musik. Og med dette smukke nykomponerede værk af tekstforfatter og teolog Benedicte Præstholm og komponist og dirigent Søren Birch rammes begivenheden ind, så fortid og fremtid mødes i »Fintvævet Land«, skriver Karin Mølbak Jensen.

Om værkets opbygning

Søren Birch og Benedicte Præstholm fortæller, at værket er komponeret som en suite, bygget op over et antal sange. Dets tekstmæssige side består af kendte sange fra omkring 1920 af tekstforfatterens udvalg og bearbejdelse af samtlige tekster, og af tre nye strofiske sange skrevet og komponeret til lejligheden. 

Besætningen var 45 korsangere fra omegnen, bl.a. Tyrstrup kirkekor Laudamus, samt trompetist Henrik Rønnow fra Slesvigske Musikkorps og violinisterne Birgit Bauer og Jette S. Steensen, bratschist Jacob Elmedal Johansen og cellist Martin Pratissoli, alle fire fra Sønderjyllands Symfoniorkester samt pianist og organist Hanne Hokkerup fra Høje Kolstrup Kirke.

Suiten indledes med et forspil med brudstykker af sange, der senere spilledes under koncerten. Forspillet mundede ud i sangen »Det lyder som et eventyr«, der fulgtes op af den nyskrevne sang »Nu blæser det nyt«. 

Som endnu en reference til perioden fulgte »I Danmark er jeg født« før et instrumentalt mellemspil. Dette fulgtes af den dramatiske sats »Kanoners Torden« og sangen »Om grænsen«. Endelig sluttede værket med »Dannebrog smælder sin tone i luften«. 

Som Søren Birch og Benedicte H. Præstholm skriver, er sangene og de mellemliggende instrumentale satser af meget forskellig karakter, og alle steder er der tilstræbt musikalsk understøttelse af digtene, vekslende stemninger af fortvivlelse, kamp, håb, fortrøstning og fred.

Fint besøg ved premiere

Fredagens koncert blev overværet af hans Excellence grev Ingolf og grevinde Sussie af Rosenborg, som sammen med de omkring 160 andre gæster ikke blot kunne nyde det fornemt fremførte musikværk, men også beundre de fine tegninger lavet af 3. og 4. klasse på Christiansfeld Skole, der fik til opgave at illustrere emnet »Genforening, fred og forsoning«. Tegningerne var udstillet under pulpituret ved indgangen til kirkerummet, men blev også projiceret op på væggene omkring alteret under koncerten. 

Formålet med at medinddrage skolebørn i genforeningskoncerten var at give børnene forståelse for, hvad historien om genforening og forsoning betyder, når man bor i grænselandet i dag.

                         /Lars

Se også