Selvlysende redningsstige i Hejlsminde

Havnemester Carsten Laursen ses her ved den nye redningsstige på Hejlsminde Havn. Han fortæller, at stigen blev afprøvet tirsdag aften ved en redningsøvelse med deltagelse af redningsbåd og sejlklubbens ungdomsafdeling. (Foto: sebro-pres).

Af Svend Erik Brodersen

HEJLSMINDE: 25 havne i Syd- og Sønderjylland har fået udviklet topmoderne redningsstiger. Og Hejlsminde Havn er en af dem. Stigerne skal øge sikkerheden i havnen og modvirke drukneulykker.

Den nye redningsstige på havnen i Hejlsminde er centralt placeret på havnemolen og er modsat den gamle stige holdt i en tydelig orange farve. Den er udstyret med skridsikre trin med gummi-belægning og har påmonteret solseller, der lyser i mørke, og som tydeligt kan ses ude fra vandet.
Det er TrygFonden der har udviklet og doneret den nye type redningsstige. Initiativet er taget, fordi TrygFondens statistikker over nationale drukneulykker viser, at hver fjerde af de danske drukneulykker netop sker i havne.
Den nye stige i Hejlsminde er konstrueret helt anderledes end den gamle, som var lavet af jern, og dermed var sværere både at se og klatre op ad.
Havnefoged Carsten Laursen i Hejlsminde er slet ikke i tvivl om, at den nye stige er langt bedre end den gamle.
– Den er meget lettere og mere sikker at bruge end de gamle jernstiger. Og så har den et fantastisk lys om aftenen og natten. Man er slet ikke i tvivl om, hvor den er. siger havnefogeden
Trygfondens statistik over drukneulykker viser, at i perioden 2001-2018 druknede i gennemsnit 14 personer om året i danske havne. Det svarer som nævnt til en fjerdedel af alle drukneulyk-ker i Danmark. Det gør havnene til det sted, hvor der i perioden har været flest drukneulykker.
– Tusindvis oplever hvert år at være tæt på at drukne, og vi ved, at et af de hyppigste steder for drukneulykker er havnene. Det kan være meget svært at komme op fra et havnebassin ved egen hjælp, hvis der ikke er en redningsstige, og i mange havne er redningsstigerne vanskelige at få øje på. Derfor har vi gennem flere år arbejdet med at udvikle og teste en stige, som er nem at få øje på og let at komme op ad, siger René Højer, programchef i TrygFonden.

Se også