Borgerdebat rundt om et gulvtæppe
Af journalist Henri Nissen
Torsdag den 25. november inviterede Forum Christiansfeld og kommunen til borgermøde i Cuben om Christiansfelds udvikling. Og det var ikke et typisk møde.
Der var ikke nogen taler, og man sad heller ikke ned og lyttede. I stedet havde arrangørerne fremstillet et gulvtæppe af byen set ovenfra, som lå i Cubens foyer. Der var også trykt store plancer af byen.
Udnævnelsen som UNESCO-by har skabt et fokus på byens verdensarv, og de turister, som nu besøger byen. Men hvordan bor og lever man i en UNESCO-by? Hvordan får man styrket bylivet og byfællesskabet efter en lang byomdannelse? lød nogle af spørgsmålene.
Processen omkring borgerplanen er sat i gang, fordi Forum Christiansfeld ønsker at opnå en fælles forståelse af den strategiske udvikling af Christiansfeld i fremtiden.
Fra Kolding Kommune deltog byplanlægger Camilla Høyer Horsted, som bl.a. havde taget konsulent Kristian Bransager med fra Cowi Consult. Fra Forum Christiansfeld var bl.a. formanden, Hans Erik Bylling med, foruden Jesper Ravn fra Christiansfeld Erhvervsråd, Jacob Fischer fra CIF, Charlotte Donslund, fra Handelsstandsforeningen, Käte Thomsen fra Brødremenigheden. Og Christiansfeld Centret var mødt frem med både den nye site-manager Steen Rosenvinge Lundbye, og den afgående, Lise Thomsen, samt direktøren for Museum Kolding, Rune Ottogreen Lundberg.
Mange spændende idéer kom frem i samtalerne og på de uddelte spørgeskemaer. Idéerne kan nu indgå i en plan, som vil ligge klar i foråret 2022.
Noget af det, der blev diskuteret var, i hvilken retning byen skal vokse. Skal den fortsætte med stadig nye udstykninger ud imod Torning og Aller, eller skal den vokse mod nord, vest eller syd om Christiansfeld.
Der blev også talt om handelslivet, turismen, fritidsaktiviteter indendørs og udendørs, børn og unge, erhvervsudvikling, trafik og parkering og sammenhængen mellem den historiske bymidte og resten af byen.
Hvis man ikke var med til mødet, men har idéer, kan man udfylde skemaet på www.survey-xact.dk.