Jesper har hjulpet folk med TV og internet i over 35 år
Hejls Antenneforening har bevaret sin selvstændighed med ca. 150 medlemmer inden for bygrænsen.
Af Henri Nissen
Har man sagt Hejls Antenneforning, har man også sagt Jesper Bøgedal.Jesper har nemlig været formand for foreningen i 35 år. Og forud for det var han også meget aktiv i antenneforeningen.
– Vi begyndte helt tilbage i 1978, fortæller han. Det var sammen med Chresten Thomsen, som havde butikken TV-Thomsen på torvet i Christiansfeld.
– Jeg kan huske, at Chresten og jeg blev løftet 40 meter op i en kurv af en BMS-kran for at sætte antennen op. Chresten var meget dygtig til elektronik, og jeg prøvede at lære det af ham.
Cykler rundt
I dag kører Jesper gerne rundt på sin cykel for at hjælpe medlemmerne af antenneforeningen, når der er knas med signalet.
– Som regel kan det jo hurtigt klares. Men folk bliver meget hurtigt utålmodige, når deres TV ikke virker.
Vi får signalet via fibernet fra YouSee, og det fungerer rigtig godt. Vi har for nylig investeret 3/4 million i at kunne tilbyde giga-internet (1000 Mb) til medlemmerne. Her blev coax-kablerne opgraderet. Vi har fået med, at alle medlemmer er blevet tilbudt YouSees tv-box, hvor man fx kan optage udsendelser og se dem forskudt, fortæller Jesper.
Selvstændige
Mens Christiansfeld Antenneforening leverer signal også til Stepping, Fjelstrup, Taps og Sjølund, har Hejls Antenneforening valgt at fortsætte selvstændigt.
– Vi har ca. 150 tilsluttede indenfor Hejls by, og ca. 110 er koblet på internettet.
Vi har en sund økonomi, som vores kasserer, Jette Aamand, tager sig af. Desuden sidder Claus Benthin i 3-mands bestyrelsen.
Foreningen holder generalforsamling den 30. marts, hvor alle medlemmer kan møde op.
Langt liv i Hejls
Jesper er ganske vist født på Fyn, men han var ikke mange måneder gammel, før forældrene flyttede til Hejls. Og der har den nu 65-årige boet siden – bortset lige fra et forsøg med at bo i Taps. Men han måtte tilbage til Hejls.
Her bor Jesper nu på Æblevanget sammen med sin hustru, Pia. Hun har tidligere været smørrebrødsjomfru og har bestyret en kjoleforretning i Ødis-Bramdrup. Nu er hun førtidspensionist og nyder sine to heste og to hunde.
Fritidsfisker
Selv er Jesper glad for at cykle. Og han tager gerne en omvej for at cykle nogle ekstra kilometer. Alligevel fik han et par blodpropper, så man kan ikke sikre sig helt, selv om man dyrker motion og spiser sund kost, konstaterer han.
Jesper fisker også gerne med sønnen Martin, som bor i Vonsild, eller sin far og bror, som han har en Poca-jolle sammen med. Den er på 19 fod og har indenbords motor.
– Men desværre er der ikke mange fisk tilbage i Lillebælt. De forsvandt efter den eksplosion, der skete på Dangødning på Fredericia havn for nogle år siden. Her røg 4000 ton urea-kvælstof i havnen, og der røg også to soya-siloer med. Og det gik åbenbart ud over fiskene. De er desværre helt forsvundet.
Bas i Kor Nor
En anden fornøjelse, som Jesper nyder, er at synge i kor. Han er en af bas-stemmerne i Kor Nor, som Kis Iversen dirigerer.
– Det er rigtig sjovt at synge i kor. Vi er heldigvis en del mænd, så vi kan synge firestemmigt – mændene bas og tenor sammen med kvindernes alter og sopraner.
De sidste par år har vi jo opført flere store kirkemusicaler af Krista Revsbech sammen med de andre kor i området. Vi har også været helt i Hillerød for at opføre et af værkerne.
Sjøllund Mølle
Jesper begyndte sit arbejdsliv hos Dronningborg i Christiansfeld, hvor han var i ca. 10 år. Da det blev flyttet til Toftlund, arbejdede han et par år som murer og tømrer. Og han har da også selv bygget sit hus på Æblevænget.
Herefter kom han til Sjøllund Mølle i 2003, hvor han kørte lastbil.
Men der var brug for en kørselsleder, og selv om Jesper netop havde fået en ny Mercedes AC lastbil, gik han med til at sidde på kontor. Møllen blev senere overtaget af KFK og derefter af andre, før den nu tilhører Danish Agro.
– Det var et godt arbejde at være kørselsleder, for jeg kendte jo til, hvordan det var at være chauffør. Når der så var landmænd, der ikke havde fået deres palle, kunne de godt være lidt ophidsede i telefonen, men når jeg så fortalte, at det var mig, der plejede at komme ud til dem, fik vi en hyggelig snak og fik ordnet problemerne, smiler Jesper.
Teknisk Serviceleder
Efter tiden som kørselsleder fik Jesper til gengæld job på Hejls Skole som pedel. Og da skolen blev flyttet til Sjøllund, og bygningerne kom til at rumme børnehave og vuggestue, blev Jesper i stedet tilknyttet Kolding Kommunes serviceteam, hvor han nu er teknisk serviceleder. Det vil sige, at han sammen med kollegerne skal sørge for at hjælpe de mange skoler og børnehaver i kommunen. Og der er meget at se til.
Men Jesper gik ikke på efterløn, da han kunne, og han ser heller ikke frem til pensionen om to år. For det er meget sjovere at arbejde, synes han.