Strenge straffe og udvisninger i vente i den store cigaretsag

Det var i laden til denne ejendom på Ødisvej i Vamdrup, at de mange ulovlige cigaretter blev fremstillet. I dag står ejendommen ubeboet hen med nogle efterladte lastbiler. (Foto: sebro-press)

 

Af Svend Erik Brodersen, journalist (DJ)

VAMDRUP: Mindst 41 millioner ulovlige cigaretter blev der fremstillet på en ulovlig cigaretfabrik på Ødisvej i Vamdrup.

Således lyder det i hvert fald i anklageskrifter i sagen om millionsvindel med tobak og afgifter, som har ført til, at 13 polske og ukrainske mænd er tiltalt for deres rolle i at drive den illegale cigaretfabrik.

Mændene er i følge anklagemyndigheden, National Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), tiltalt for bevidst at have undgået at betale tobaksafgifter til den danske stat for knap en halv milliard kroner.

Det er efter en meget omfattende efterforskning med assistance fra internationale politisamarbejder, Skattestyrelsen og Toldstyrelsen, at man nu er klar til at rejse tiltale i sagen, der betegnes som særdeles omfattende og grov:

– Der er tale om et meget organiseret netværk, der trækker tråde til udlandet, og som agerer meget professionelt, siger Jacob Gents fra anklagemyndigheden. Bliver de 13 mænd, som alle har udenlandske pas, dømt, risikerer de både fængsel, millionbøde og udvisning af Danmark.

Efterforskningen har videre vist, at efter fremstillingen af de ulovlige cigaretter på Ødisvej i Vamdrup blev de på lastbiler kørt til Holland og derfra sejlet videre i containere med henblik på salg i England på det illegale marked.

Inden afsløringen af fabrikken i Vamdrup i foråret 2021 arbejdede politifolk fra Holland, Polen og Danmark i flere måneder sammen i opklaringen af den internationale affære.
Efterforskningen blev understøttet af analytikere i Europol og har foregået hemmeligt under navnet ”Smoke”.

De 13 udlændinge, der nu har fået et anklageskrift rette imod sig, har siddet varetægtsfængslet siden 2. marts sidste år.

 

Se også