Menneskets bedste ven skal glæde ældre på plejehjem

Hvem bliver ikke glad af at møde sådan en hund? Den smitter med sit gode humør.

Af journalist Henri Nissen

I torsdags d. 24. marts blev ca. 30 hunde – og deres ejere – tjekket på plejehjemmet Kongebrocentret i Christiansfeld. De skal fremover gøre livet mere positivt for beboerne her og på andre plejehjem.

Og en del af beboerne var på afstand tilskuere til hundetjekket. Mange af dem ser frem til at få besøg af en glad hund. Et tre-årigt forskningsprojekt fra Aarhus Universitet og TrygFonden i 2013 viser, at besøgshunde til ældre og demensramte virker. Hundene giver umiddelbar respons, og ældre gider bedre tale med levende hunde end med kunstige robotsæler og demensbamser.

De hunde, der gik igennem hundetjekket, er nu godkendt som officielle besøgshunde af TrygFondens dyrlæge og adfærdsterapeuter. Projektchef Galina Plesner fra TrygFonden fortæller, hvorfor man har valgt Kongebrocentret.

– Vi tjekker, at hunden ikke har ondt i ører, tænder og poter, fortæller Galina Plesner fra TrygFonden.

– Vi forsøger at komme rundt i hele landet, hvor der er behov for besøgshunde. Og desuden er det også et ret stort set-up, så vi har brug for et sted med god plads som her.

– Hvorfor er TrygFonden gået ind i dette?

– TrygFonden har både egne projekter, donationer og partnerskaber. Dette er et af vores egne projekter, som vi har kørt siden 2010, fortæller Galina Plesner.

I sidste uge fortalte plejehjemmets leder, Karina Braagaard Roost, at hun også har sin egen hund med på arbejde:

Hundene blev undersøgt af TrygFondens dyrlæge. Hun tjekkede blandt andet, om de havde smerter eller sygdomme i ører, tænder eller poter.

”Når jeg har min hund med, så bliver beboerne rigtig glade. Sådan en hund kan bare noget helt magisk og få beboerne til at føle sig trygge og give dem ro,” sagde Karina Braagaard Roost.

– Vi godkender hunde og besøgsteam, og vi godkender også besøgsstederne. For det er vigtigt, at ledelsen bakker op om projektet, og at der er en koordinator, fortæller Galina Plesner fra TrygFonden.

– Er det lokale folk, der kommer her med deres hunde?

– Ja, men det er også folk og hunde fra Kolding og helt fra Fyn.

– Kan alle hunde bruges som besøgshunde?

– Vi kigger på individet. Det, vi gerne vil have, er en hund, som er glad for kontakt til fremmede mennesker, selv om man udsætter den for forskellige ting. Nogle racer er nemmere at bruge som besøgshunde end andre.

– Er det især Golden Retriever og Labrador…?

En adfærdsterapeut tjekker, at hunden reagerer positivt over for fremmede, og at den adlyder sin ejer, før den kan godkendes som besøgshund til de ældre.

– Dem har vi mange af, ja. Men andre kan også bruges. Vi ser på individet. Når folk kommer ind med deres hund, har de på forhånd bestilt en tid. De bliver så registreret og kommer hen til vores dyrlæge. Så kigger hun på, om hunden er sund og rask, eller om den har nogle smerter. Den må ikke have noget med ørerne, tænderne eller poterne. Så kommer den hen til vores adfærdsterapeut. Hun kigger på dens temperament, dens lydighed og robusthed. Hvordan den arbejder sammen med ejeren. Herefter kommer ejeren til en personlig samtale om at være besøgsven. Når vi er kommet hjem, sender vi dem vores afgørelse. Som udgangspunkt aftaler besøgsvennerne selv med plejehjemmet, men vi hjælper naturligvis gerne til fra vores sekretariat i København, fortæller Galina Plesner fra TrygFonden.

Hun er selv uddannet biolog og adfærdsterapeut. Der er normalt seks medarbejdere ude fra TrygFonden.

Se også