Sara og Stine redder liv og slukker brande
De vil gøre forskel som frivillige hos Tyrstrup Frivillige Brandværn.
CHRISTIANSFELD: – Jeg bor tæt ved brandstationen, og har fra jeg var helt lille pige hørt og set brandbilerne rykke ud.
Derfor var det helt naturligt for mig at melde mig, da der også blev åbnet for, at kvinder kunne blive brandmænd (m/k), fortæller 22-årige Sara Hedegaard Michaelsen.
Hun er den éne af to kvinder, som i dag hopper ombord på brandbilen fra Tyrstrup Frivillige Brandværn, når der rykkes ud fra brandstationen i Christiansfeld med blå blink og horn for at redde liv og værdier.
– Jeg meldte mig som brandmand, fordi jeg synes, det kunne være spændende. Og fordi jeg som brandmand kan være med til at gøre en forskel med hjælp, når uheldet er ude, siger 24-årige Stine Højmark Larsen.
Avisen traf de to kvindelige brandmænd (mk) under et besøg på brandstationen i Christiansfeld.
Sara blev færdiguddannet som brandmand (mk) i 2020. Det betyder, at hun har lagt en grunduddannelse og funktionsuddannelse bag sig, mens Stine befinder sig midt i uddannelsesforløbet.
Kvinder i denne branche er ikke almindeligt. Men både Sara og Stine fortæller, at de befinder sig rigtig godt i det ellers mandsdominerede miljø, og at de føler sig helt ligeværdige og respekteret af deres mandlige kollegaer – både på jobbet og i det gode sociale liv, som findes på brandstationen.
Der er plads til flere
Tyrstrup Frivillige Brandværn er i dag en del af Trekantområdets Brandvæsen, TrekantBrand. Stationens daglige leder, Jens Erik Lind, bærer titlen stationsleder i TrekantBrand, mens titlen brandkaptajn holdes i hævd i det frivillige regi – efter god sønderjysk skik.
Jens Erik Lind fortæller, at styrken ved brandværnet i dag tæller 26 (mk), men da der satses på at have en styrke på 30 uddannede brandmænd, så er der lige nu plads til flere:
– Så skulle der gå kvinder eller mænd rundt i området, som har lyst til at springe ombord på sprøjten, og opleve et godt socialt miljø, så meld jer bare på banen, siger Jens Erik Lind.
Jubilæum – Sct. Hans og Tour de France
En gang var der frivillige brandværn i Sjølund, Hejls og Aller. Nu er der kun Tyrstrup og Stepping og Fjelstrup tilbage.
Tyrstrup Frivillige Brandværn har en lang historie bag sig. Brandværnet fylder i år 125 år. Brandværnet havde først til huse i en garage ved Haderslevvej. Men da en vinduesfabrik i 1977 gik konkurs, sprang daværende Christiansfeld Kommune til og stillede de ledige lokaler til rådighed for værnet. Og det er den nuværende adresse på Industrivej 1.
– Vi har da også tænkt os at markere jubilæet på et tidspunkt hen over året. Men først koncentrerer vi os om – traditionen tro – at holde Sct. Hans-aften her ved stationen den 23. juni. Og da plejer der at komme et sted mellem 200 og 300 mennesker, og det tror vi også på sker i år, siger Jens Erik Lind.
Og der lægges der op til Sct. Hans-fest på plænen foran brandstationen ud mod Allervej. Og det bliver både med bål og sang:
– I år har direktøren for TrekantBrand, Jarl Vagn Hansen, lovet at holde båltalen, føjer Jens Erik Lind til.
Brandværnet har også tænkt sig at være helt fremme, når Tour de France, søndag 3. juli, passerer lige forbi brandstationen:
– Her vil vi nok køre vore brandbiler ud på pladsen og måske også sætte lidt kolorit på med blink og horn.
Og så vil vi også lave en lille fest ud af det med fx at sælge lidt godt til gane og mave. Og vi tror, at rigtig mange vil være lige i nærheden af brandstationen den 3. juli – ikke mindst fordi der i i løbet er tilrettelagt en pointspurt på Allervej tæt ved stationen, lyder det fra Jens Erik Lind.
Tekst og Foto: Svend Erik Brodersen, journalist (DJ)