Nettet tages til hjælp i jagten på skovflåten

Google-opslag hjælper forskere i kortlægning af flåtens aktivitet.

En skovflåt sidder klar til at bide og suge blod.

I Danmark er der flåt-højsæson fra maj til oktober måned og således højsæson lige netop nu.

Sygeplejerske Mona Brunbjerg Christensen ved Almen Lægeklinik i Christiansfeld oplyser, at der er en til to patienter om ugen, der har spørgsmål i forhold til flåtbid. I nogle tilfælde må hun hjælpe med at fjerne hele eller dele af en flåt, der har bidt sig fast.

Flåtens aktivitet

Internettet og Google Trends kan måske hjælpe forskere til et overblik over flåtens sæsonmønster. Det oplyses i en pressemeddelelse fra Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Flåtens aktivitet er afhængig af temperatur og fugtighed. Ændringer i temperatur og fugtighed vil derfor muligvis også kunne betyde ændringer i flåtens sæsonmønster – at sæsonen eksempelvis kan blive længere.

Søgning på nettet

Man regner med, at en person, der er blevet bidt af en skovflåt, i dag typisk vil søge information på nettet ved at søge på flåt eller tæge.

Online-værktøjet Google Trends samler og analyserer alle de søgninger, som folk foretager på Google. Ved at følge disse søgninger vil man kunne se eventuelle forandringer i flåtmønstre – og i sidste ende også sige noget om forandringer i klimaet. I Danmark har man foreløbigt ikke kunnet se sådanne forandringer hos flåten.

Per Moestrup Jensen, der er flåtekspert og lektor ved Københavns Universitet, fortæller, at ”flåtbid i Danmark kun registreres i de tilfælde, hvor folk ender på sygehuset. Der er derfor er et meget stort mørketal for flåtens aktivitet.” Dette vil folks søgning efter information om flåten på nettet måske kunne ændre på.

Tyve arter af flåt

Der findes cirka tyve forskellige flåtarter i Danmark, hvor skovflåten er den mest udbredte. Skovflåten er den eneste art, der har betydning for mennesker, da den kan være bærer af infektionssygdomme.

Borreliose

Borreliose skyldes en bakterie. Efter bid fra en skovflåt kan man typisk se et lille rødt område omkring bidstedet. Dette er helt normalt efter bid eller stik. Sjældnere kan området ændre sig, og der udvikles et ringformet, rødligt udslæt, der udbreder sig fra bidstedet. Dette kan ske i op til 30 dage efter biddet.

Senere kan der komme almene sygdomssymptomer som hovedpine, smerter i muskler og led samt nedsat muskelkraft. Disse symptomer på Borreliose er sjældne og kan ses i cirka to procent af alle flåtbid. Det vil ofte kræve, at flåten har siddet fast i huden i mere end 24 timer.

Almindelig pencillin kan behandle tilstanden fuldstændigt i den første fase af sygdommen.
En anden flåtoverført sygdom er hjernebetændelse, TBE. Dette skyldes en virus.

Se også